... (penalty)

3e klasse B

17 november 2018 15:00

Dennis Smit

OPEINDE - Wie had gegokt op winst van laagvlieger ONT op koploper Leovardia had flink geld kunnen verdienen. Leovardia dacht de 0-1 voorsprong bij rust met niet te veel energie uit te kunnen spelen. Maar een energiek spelend ONT dacht daar anders over, scoorde drie keer en won met 3-2.

De bezoekers eindigden vorig seizoen op de derde plaats in de 3e klasse B en pakten een periodetitel. In de strijd om promotie naar de 2e klasse bleek SC Veenwouden met 3-0 te sterk. Leovardia heeft de ambitie om te promoveren en de koppositie onderstreept die ambitie. In de 16 jarige topscoorder Kian Visser (elf doelpunten in de competitie) hebben de Leeuwarders een talentje in handen. Visser werd afgetest door SC Cambuur, maar staat daar inmiddels wel weer op de radar. Overigens had Leovardia de eerste periodetitel voor het grijpen. Winst of een punt was genoeg met achtervolger Veenhuizen op drie punten achterstand.

Leovardia liet er vanaf minuut één geen gras over groeien met welke intenties er naar Opeinde was afgereisd. Aanvallen was het credo en al in minuut één moest ONT doelman Hedzer Hoekstra aan de bak. Patrick Klijn liet een voorzet los waarna Hoekstra met de vingertoppen de bal ongevaarlijk maakte. Na een lange bal verscheen Visser oog in oog met de ONT doelman waarbij Hoekstra winnaar was. Robbin Bantjes schoot een vrije trap naast en Hoekstra pareerde een schot van Anne Kromhout met de vuisten. ONT werkte hard maar kon aanvallend weinig brengen. Het zag toe dat Leovardia de bovenliggende partij was. In vrije positie schoot Amin Ait Bih naast en uiteindelijk was er kort voor rust een fout in de ONT verdediging nodig om de bezoekers aan de niet onverdiende 0-1 te helpen. Visser strafte de fout af.

Gezien het overwicht in de eerste helft meenden de Leeuwarders de tweede helft op halve kracht uit te kunnen spelen. Dat paste wel in het straatje van ONT dat de strijd aan ging. Al direct na rust had het 1-1 kunnen staan. Na een fijne pass van Freerk Veenstra dacht Dennis Bakker aan scoren. Maar in kansrijke positie miste Bakker de bal. De gelijkmaker kwam er toch. Jurjen Veenstra legde de bal met een curve en de juiste snelheid in de voeten van Hielke Knippels. De ONT middenvelder omspeelde Leovardia doelman Mohite Tibben en de 1-1 was een feit. Visser had daarna drie kansen om Leovardie op voorsprong te zetten. Gebrek aan scherpte en goed verdedigen van ONT verhinderden dat. Ondanks die kansjes was ONT in de tweede helft de bovenliggende partij. En niet op basis van opportunisme, met goed voetbal en een gezonde portie werklust zaten de bezoekers in de tang bij ONT. Dat leidde ook tot de 2-1 voorsprong. Een ONT aanval leek afgeslagen, maar Leovardia kon niet lekker uitverdedigen omdat ONT druk gaf. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van Dennis Bakker die via de vingertoppen van Tibben de lat raakte. Daarna was de rebound een prooi voor Knippels. Even later stond Knippels ook aan de basis van de 3-1 voorsprong van ONT. Aangespeeld door Egbert Hulzinga ging Knippels een drie dubbel één tweetje aan met Bakker, verdedigd door één Leovardiaan. Terwijl de rest van Leovardia apathisch toekeek scoorde Bakker de 3-1.
Met nog tien minuten te gaan leek dat ‘kat int bakkie’ voor ONT. Dat werd nog billenknijpen toen acht minuten voor tijd Amin scoorde uit een strafschop. Die werd veroorzaak door Gerard Douwsma die een puike partij speelde maar in de situatie met Amin net even te enthousiast was. Uiteindelijk speelde ONT de partij rustig uit en na een paar minuten blessuretijd floot de prima leidende scheidsrechter Dennis Smit voor het einde.

Omdat concurrent Veenhuizen 2-2 speelde tegen Zwaagwesteinde pakte Leovardia wel de titel in de eerste periode.

Winnen van de koploper doe je niet zo maar. Het zat bij ONT goed in elkaar en er vielen eindelijk heel wat kwartjes de goede kant op. Het is al vaker gezegd, het ‘proces’ waarin ONT zit heeft tijd nodig, gaat met vallen en opstaan. Een aantal spelers speelden tegen Leovardia beter dan tot nu toe en dat is een mooi houvast voor de toekomst.

Een trotse ONT trainer Jan Hulzinga glom na de wedstrijd van oor tot oor: “Ik ben ontzettend trots op de groep en het behaalde resultaat, maar vooral met de manier waarop. De jongens hebben de hele wedstrijd de intentie gehad druk te zetten en vooruit te voetballen. Dit hebben ze gedaan met enorm veel energie, 90 minuten lang.”
Was de 0-1 vlak voor rust niet even een mokerslagje? “Nee, wanneer je op slag van rust op 0-1 achter komt en dan je rug op deze manier recht dan moet dat vertrouwen geven. We hebben laten zien dat we onder druk steeds beter keuzes leren maken, dat het druk zetten steeds beter gaat en dat we meer kansen creëren. Nu is het zaak deze intentie vol te houden en elke wedstrijd op deze manier te beleven. Vandaag hebben we in ieder geval laten zien wat het op kan leveren.”

Zaterdag a.s. komt Kollum op bezoek. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.