87'

3e klasse B

8 december 2018 15:00

Fred Jansen

OPEINDE - Bijna een uur lang legde ONT tegenstander Rijperkerk over de knie. Met goed voetbal kwam ONT op een 2-0 voorsprong. De aansluitingstreffer van de bezoekers betekende de bekende ‘rode lap’ en toen was er voor ONT geen houden meer aan. De thuisclub voetbalde niet meer, ging mee in het opportunisme en verloor die strijd.

Door de afwezigheid van Oebele Twijstra stond er tegen Rijperkerk een wel erge jonge ONT achterhoede in het veld. De gemiddelde leeftijd was net 21. Maar dat beeld hoort bij het ONT dat bezig is een nieuwe ploeg te smeden. Veel youngsters in de ploeg. Dat jonge ploegje legde in de eerste helft een verrassend lekker fris potje voetbal op de mat. Rijperkerk kwam er niet aan te pas. Na rust werd dat even anders…..

ONT startte voortvarend tegen Rijperkerk. Niet dat de kansen zich aaneenregen, maar het snel combinerende ONT liet de tegenstander niet in haar spel komen. De bezoekers liepen vooral achter ONT’ers aan in plaats van andersom. Dat is het spel dat ONT coach Jan Hulzinga graag ziet. Na een kwartier had ONT op voorsprong kunnen komen. Een voorzet van Hielke Knippels kwam voor de voeten van Noël Mulder, de inzet verdween in het zijnet. Jurjen Veenstra testte Rijperkerk doelman Redmar Jorna met een schot van afstand. Jorna grabbelde de bal uit zijn goal. Ook ONT doelman Hedzer Hoekstra moest aan de bak. Thom Stielstra nam de ONT goalie onder vuur met een vrije trap vanaf een meter of achttien. Het werd een vangbal voor Hoekstra. De ONT doelman had even later wel geluk dat ONT balverlies niet werd afgestraft. Johannes Meijer en Stielstra brachten Jelle Soepboer in stelling en die slaagde er in de bal naast de goal te krijgen. Ondanks die kansjes was ONT de eerste helft echt de betere partij. En dat werd in de 30e minuut beloond met een doelpunt. En een fraaie goal. Freerk Veenstra verplaatste het spel met een bal over zestig meter naar Egbert Hulzinga. De voorzet van Hulzinga werd tot doelpunt gepromoveerd door Knippels. Rijperkerk probeerde nog wat met een vrije trap van Diederik Andringa, maar de bal ging hard en hoog over.

Na rust was merkbaar dat Rijperkerk anders ging spelen. Waar het in de eerste helft ONT de ruimte gaf om vooral op het middenveld voetballend te heersen, werden de ruimtes nu veel kleiner gemaakt. En toch slaagde ONT er in de 2-0 aan te tekenen. Opnieuw stond Veenstra aan de basis. De pass op Egbert Hulzinga was op maat, het kopballetje van de ONT spits op Noël Mulder had de juiste precisie waarna Mulder scoorde. ONT op rozen zou je zeggen, maar dat liep even anders. Dan komt het punt van wat routine in je ploeg hebben om de hoek kijken. Rijperkerk heeft dat meer dan ONT. Johannes Meijer en de later ingevallen Mark Hendriks zijn daar de exponenten van. Meijer was de eerste die ONT pijn deed met een doelpunt in de 57e minuut. Rijperkerk speelde toen al met veel opportunisme en ONT kon daar niet meer onderuit voetballen. Het ging mee in dat spel in plaats van het positievoetbal te blijven voetballen dat tot de 1-0 en 2-0 leidde. De bezoekers profiteerden daar optimaal van. De druk op het ONT doel leidde tot treffers van Aldert Smit, Mark Hendriks en Andringa. Dit keer niet door fikse fouten van de ONT achterhoede, het jonge kwintet kweet zich uitstekend van z’n taak, maar gewoon door goede goals van Rijperkerk.

ONT trainer Jan Hulzinga zag de nederlaag met lede ogen aan: “Het begint natuurlijk een repeterend verhaal te worden, maar wanneer je zó goed speelt als vandaag de eerste 60 min, terecht op 2-0 komt en de wedstrijd in handen hebt, dan mag je verwachten dat we die met dezelfde intentie over de streep kunnen trekken. Maar ook dat dit vertrouwen geeft voor het restant van de wedstrijd. We maken goede keuzes, spelen nauwkeurig en komen tot goede kansen en mooie goals.”
De ONT trainer over het opportunisme van Rijperkerk: “De tegenstander kiest er na de 2-0 voor om opportunistischer te gaan spelen, maar laten daarmee ook ruimtes leeg. Als we blijven voetballen zoals we deden maak je daar gebruik van, nu zijn we meegegaan in het spelen van lange ballen, zijn we minder actief geworden en zijn we vanuit de reactie gaan spelen. Je ziet meteen dat het beeld dan verandert.
Als vandaag iets bewezen is, dan is dat het feit dat we moeten blijven spelen met de intentie van de eerste 60 minuten, juist wanneer de druk toeneemt....”

ONT mag volgende weet uit tegen Zwaagwesteinde proberen het puntenaantal te vergroten. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.