80'
Hielke Knippels (vrije trap)

3e klasse B

2 maart 2019 14:30

DOKKUM - Een prima wedstrijdinstelling betekent nog geen goed voetbal. Maar een prima wedstrijdinstelling is wel de basis voor een resultaat. Tegen Dokkum betekende het puntje voor ONT een ‘half’ resultaat, maar ook een beloning voor de werklust.

Bij ONT ontbraken de routiniers Oebele Twijnstra en Reinier van der Steege. Dat noopte ONT coach Jan Hulzinga tot het opstellen van een jong ONT team met vier spelers in de basis die vorig seizoen nog in ONT JO19 speelden. Dokkum stelde daar routine tegenover en zo was het een wedstrijd van een gemiddelde leeftijd van 22 tegen 28. Voor de toekomst lijkt het dat ONT daarmee beter op pad is dan Dokkum, voor het nu was dat vooraf een vraagteken.

Dat vraagteken verdween vrij snel in de eerste helft. ONT had meer de bal en had eigenlijk van Dokkum weinig te duchten. De tweede helft veranderde dat een klein beetje omdat Dokkum wat meer wilde aandringen. Een goede wedstrijd werd het nooit. Daarvoor ontbrak het bij beide partijen om te domineren en kansen te creëren. De thuisclub deed dat één keer en dat leverde een doelpunt op. ONT slaagde er niet in om tot kansen te komen en eigenlijk ontbrak het ook om in het voorstadium van kansen te geraken. Een gelukkige treffer hielp ONT uiteindelijk aan een punt.

De eerste helft in een notendop: voor ONT leverde Michel Weisser een slap schot af op aangeven van Egbert Hulzinga. Cerdie Benjert schoot voor Dokkum een vrije trap in de muur en aan de andere kant poeierde Hielke Knippels een vrije trap hoog over. Een corner voor Dokkum gaf Ynte van Hyum een vrije kopkans, de bal ging over. En vlak voor rust had ONT geluk dat de wind de bal sneller liet zijn dan Dokkum’s goalgetter Martijn Jongeling. ONT doelman Hidde Ament kon de bal oprapen. Voor de rest grossierden beide teams in passes die niet de bestemming haalden die de verzender in gedachten had.

De tweede helft werd niet helemaal een kopie van de eerste helft. De thuisclub drong wat meer aan, maar ONT wapende zich daartegen met een gezonde portie werklust. ONT kwam ook al snel tot een mogelijkheid. Jurjen Veenstra belandde met de bal op de achterlijn, de poging om de vrijstaande Michel Weisser te bereiken lukte niet. Jongeling poogde met een vrije trap gevaar te stichten, Ament was attent bij de tweede paal. Weisser schoot nog over het Dokkum doel waarna Dokkum een kwartier voor tijd toch op 1-0 kwam. Een combinatie door het centrum van de ONT verdediging lukte en Van Hyum scoorde. Ament hield ONT even later in de race met een goede ingreep op een inzet van Sybren Oegema. En toen kwam er de voor ONT gelukkige minuut 80. Knippels mocht een vrije trap nemen, dichtbij de zijlijn, twintig meter over de middellijn. De ONT’er krulde de bal richting Dokkum doel. Eigenlijk een matige vrije trap, want er was geen ONT speler die ook maar bij de bal kon. Maar, de bal zeilde gedragen door de wind richting verre hoek waarna de boomlange Dokkum doelman Merwin van der Werff volkomen mistastte. Daarmee hielp de doelman ONT aan een verdiend punt. Verdiend, omdat het jonge ONT met strijd en in ieder geval pogingen tot voetbal een punt uit het vuur sleepte.
Complimenten moeten worden gegeven aan het centrale verdedigingsduo Albert Wijma (18) en Thimo Bouma (20). Zij slaagden er in de geslepen Jongeling uit de wedstrijd te spelen.

Hulzinga was realistisch over de 1-1 eindstand: “Na een uitstekende week trainen waren we als groep toe aan een resultaat. De 1-1 was dan ook niet waar we op gehoopt hadden, maar na een late 1-0 wel het maximale.
De jongens hebben vandaag laten zien er álles aan te willen doen om wedstrijden te winnen. Ze hebben enorm veel energie geleverd en voor elkaar gestreden. Vandaag leverde het helaas maar één punt op, maar als we deze beleving en inzet volgende week weten te matchen dan hebben we volgende week absoluut kans op een overwinning.

Zaterdag a.s. speelt ONT 1 thuis tegen Waskemeer 1. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.