90'

Groep 2 43

1 september 2018 14:30

A. Adema

OPEINDE - Een duel tussen een 3e klasser en een 5e klasser zou een verschil van minimaal vier doelpunten op moeten leveren. Die vier doelpunten maakte ONT wel. Maar dat ONT pas in de slotminuut de beslissende treffer maakte én drie tegendoelpunten incasseerde mag het team zichzelf aanrekenen.

Vanwege afgekeurde velden werd de bekerwedstrijd Eastermar - ONT in Opeinde gespeeld. ONT 1 beleeft een herstart. De A selectie leverde aan het einde van het vorige seizoen tien spelers in. Spelers stopten, gingen naar een andere club of bij ONT op lager niveau voetballen. De aanvulling kwam uit ONT JO19 en de B selectie. Tegen Eastermar stonden vijf basisspelers van het vorige seizoen aan de aftrap. We kunnen dus spreken van ONT 1 2.0.

ONT’s nieuwe trainer Jan Hulzinga bouwt niet alleen aan een nieuw team, maar ook aan een andere speelwijze. Vorig seizoen was het realiteitszin voetbal met een paar bussen voor de deur. Hulzinga is daar wars van en wil met druk naar voren voetballen. Dat nieuwe systeem heeft tijd nodig voor ONT 2.0 om onder de knie te krijgen. De drie bekerwedstrijden zijn mooie mogelijkheden om zich in de nieuwe speelwijze te bekwamen.

Eastermar, met ex-ONT’er Marco van der Veen als trainer aan het roer, had zich verdiept in hoe ONT wilde spelen. Van der Veen: “Jan wil met druk naar voren spelen, dan gaan wij daar niet voetballend tegenover staan. Dat verlies je. Dus snel de bal naar voren transporteren.” Daarbij kwam dat Eastermar de duels opzocht en daar winst boekte. De eerste kans was voor Eastermar, ONT doelman Hedzer Hoekstra veredelde met twee goede ingrepen de 1-0. Een prima passje van Oebele Twijnstra tussen de Eastermar verdediging door leverde de 0-1 voor ONT op. Dennis Bakker speelde zich met een mooie beweging vrij en scoorde. Maar Eastermar liet ook van zich horen. Jille van der Wal gaf zijn schot te weinig kracht mee om Hoekstra te verrassen en Simon Dijkstra schoot voorlangs. ONT had de voorsprong voor rust moeten vergroten, maar Bakker slaagde er niet in Eastermar doelman Jelle van der Wal te passeren en Twijnstra kopte de bal uit een corner naast.

Terwijl de toeschouwers na rust nog de kantine uitstroomden stond ONT al op 2-0. Hielke Knippels stuurde Jurjen Veenstra de diepte in waarna Veenstra beheerst scoorde. Binnen vier minuten trok Eastermar daarna de stand gelijk. ONT was verdedigend niet bij de les en dat kostte twee goals. En het was dat Gjalt Veenstra uit een voorzet van Van der Wal naast kopte, anders had ONT tegen een achterstand aangekeken. In deze fase van de wedstrijd was er van klasseverschil niet veel te zien. ONT was aan het zoeken en Eastermar voelde zich als een vis in het water met opportunistisch spel waar ONT moeite mee had. Toch waren de kansen voor ONT. Egbert Hulzinga stuitte op Van der Wal maar dat maakte de ONT aanvaller in 68e minuut goed door de 2-3 aan te tekenen. Daar ging prima voorbereidend werk van Gerben-Jan Bottema aan vooraf. Een vierde ONT doelpunt leek een kwestie van tijd. Dat kwam er vooralsnog niet. Knippels verslikte zich in een solo en dezelfde speler schoot even later naast. Eastermar bleef met een positieve spelopvatting voetballen en dat betaalde zich een kwartier voor tijd uit. ONT stond verdedigend niet goed en daar profiteerde Menno Dijkstra van. Dat ONT de wedstrijd toch nog naar zich toe trok lag aan het voetbalgogme van Veenstra en de slimheid van Michel Weisser. Veenstra zag de beweging bij Weisser, de ONT spits kwam slim voor zijn verdediger en scoorde. Typerend voor de wedstrijd was dat de bezoekers vanaf de aftrap ook zo maar de 4-4 hadden kunnen scoren. Een voorzet vanaf rechts werd nu door iedereen gemist.

De goed leidende scheidsrechter Adema vond het na ruim 90 minuten wel genoeg. ONT won moeizaam met 3-4. Dat moeizame zag ONT trainer Hulzinga ook wel, buiten de positieve punten: “Een ontzettend leerzame wedstrijd voor de jongens, maar ook voor mij. Een hoop goede dingen gezien, ze durven te voetballen, willen graag druk zetten, werken heel hard voor elkaar en zijn leergierig.

Daar staat tegenover dat het zeer zeker een leerproces is om samen beter te kunnen worden. Om te kunnen leren heb je uitdagende en lastige situaties nodig, en die hebben we vandaag gehad. Het is aan ons om daar steeds beter het hoofd aan te kunnen bieden en samen te verbeteren. Maar dat zie ik zeer positief in.”

Zaterdag a.s. speelt ONT de tweede bekerwedstrijd thuis tegen Rottevalle. Aanvang 15.00 uur.