74'
81'

Mannen, 1, 2e klasse I

26 mei 2018 14:30

OPEINDE - Een met goed voetbal verkregen 3-2 voorspong was voor ONT niet genoeg om te winnen van De Griffioen. Persoonlijke fouten leidden uiteindelijk tot een 3- 5 nederlaag. Voor ONT rest de nacompetitie om handhaving. Zaterdag a.s. is Zwaagwesteinde de eerste tegenstander.

Voorafgaande aan de wedstrijd was er een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van ONT vrijwilligster Fokje Wijma.
Na de resultaten van vorige week was duidelijk dat ONT rechtstreekse degradatie ontliep. Die ‘eer’ is voor Fc. Grootegast. Wat stond er vandaag dan nog op het spel tegen De Griffioen? De strijd met SC Veenwouden (één punt meer dan ONT) om de 12e of 13e plaats. Het voordeel om als nummer 12 te eindigen is dat die ploeg alle wedstrijden in de nacompetitie thuis speelt, dus ook de finale. Uiteindelijk bleek die strijd lood om oud ijzer, SC Veenwouden won met 4-2 van Fc. Grootegast en ONT verloor, ondanks een uur goed voetbal.

Net als vorige week begon ONT voortvarend aan de wedstrijd. Aangespeeld door Joeke de Vries had Johan Tjeerdsma vrij baan voor een schot op doel. De poging ging naast. De Griffioen liet van zich horen met een indraaiende vrije trap die Bjorn Wagenaar net niet met het hoofd kon beroeren. De bal werd nu een prooi voor ONT doelman Rory Bruinja die weer onder de lat stond na een paar weken blessureleed. Met een fijne steekbal zette Wytze Pilat daarna De Vries alleen voor De Griffioen doelman Luca Veenman. De benen van Veenman verhinderden een ONT voorsprong. Die kwam er na twintig minuten toch. Dion Smits startte op eigen helft een rush die op de achterlijn eindige met een afgemeten voorzet op de Vries en dat betekende 1-0. De voorsprong had kunnen worden uitgebreid als De Vries een betere voorzet op Smits had afgeleverd. De bezoekers kwamen op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Robbin Wagenaar. Arbiter Walters kende die penalty toe nadat twee ONT verdedigers een tegenstander in de mangel namen.

Na rust werd het een doelpuntenfestijn op het zonovergoten en erg warme kunstgrasveld van Sportpark Douwekamp. ONT nam de lead in dat festijn door drie minuten na rust te scoren. Pilat toverde een vrije trap in de verre hoek, invaller doelman Jelte Oldenkamp liet zich verrassen. Lang bleef die stand niet op het scorebord staan. Wagenaar scoorde zijn tweede doelpunt uit een voorzet waarbij hij Bruinja aftroefde. ONT kwam door Michel Weisser nog wel op een 3-2 voorsprong maar daarna was de koek op. ONT trainer Uilke Damstra raakte aan het wisselen en daarmee verdween de homogeniteit uit het team. Er moest worden gezocht naar de juiste balans, dat duurde even en daar profiteerde De Griffioen van. Hoewel, de 3-3 was zeker géén gevolg van de wissels. Youri Winter scoorde uit een vrije trap. Waarbij de vraag was dat óf de ONT muur niet goed stond óf de vrije trap van Winters zo perfect was dat deze doel trof. Met het goede voetbal van ONT was het afgelopen. Een verkeerde terugspeelbal van Pilat gaf Leslie Wieland de gelegenheid een heel fraaie 3-4 te scoren en Nick Veenstra bracht de eindstand op 3-5. De op routine prima leidende scheidsrechter Walters vond het na 90 minuten wel welletjes en blies de beide ploegen naar de kleedkamers.

ONT trainer Uilke Damstra baalde van het weggeven van de goals: “We hebben gedurende ongeveer een uur een goede wedstrijd gespeeld. We kwamen drie keer op voorsprong maar hebben dit tot drie keer toe als team weer verspeeld en alle keren vrij snel na de doelpunten. Concentratieverlies, hetgeen wij ons niet kunnen permitteren. Toch heb ik voldoende perspectief gezien om de komende nacompetitie met vertrouwen tegemoet te zien.”

Die nacompetitie start voor ONT volgende week zaterdag. De tegenstander is de laagst geklasseerde periodekampioen uit de 3e klasse B en dat is Zwaagwesteinde. ONT speelt thuis, aanvang wedstrijd is 14.00 uur.