Dion Smits (schot)

Mannen, 1, 2e klasse I

14 april 2018 14:30

R.M. Berends

STIENS - In eigen hand heeft ONT rechtstreekse handhaving in de 2e klasse niet. Maar de 1-2 winst op S.C. Stiens geeft daar nog wel zicht op. ONT speelde een uur lang tegen tien tegenstanders. Pas in het laatste deel van de wedstrijd werd met opportunistisch spel de 1-0 achterstand omgezet in een 1-2 winst.

ONT ontmoette in S.C. Stiens een gekortwiekte tegenstander. De midweekse uitwedstrijd tegen VVI werd een kaartenfestival en bovendien een 1-0 verlies. Toen de kruitdampen waren opgetrokken waren er drie spelers voor de wedstrijd tegen ONT geschorst. En dat gold ook voor trainer Rudi van der Burg die na de wedstrijd iets te enthousiast richting de scheidrechter reageerde.

Maar uiteraard stonden er tegen ONT gewoon elf man op het veld en S.C. Stiens bleek ook met de vervangers een prima team. De eerste kans was wel voor ONT. Oebele Twijnstra zette Joeke de Vries aan het werk. Uit de voorzet die volgde besloot Dennis Bakker niet tot een directe doelpoging maar tot een kap en een draai. Het schot dat volgde werd geblokt. Invaller doelman Hidde Ament, hij verving de geblesseerde Rory Bruinja, onderscheidde zich daarna met een redding op een inzet van Almer Hietkamp. Met Hietkamp is ook een speler genoemd die voor de tegenstander erg vervelend is. Voetbalkwaliteiten gaan gepaard met vocabulaire uitingen tegen tegenstander maar ook medespelers. Langs de lijn werd ‘een etterbakje’ opgetekend. Na ruim een kwartier moest S.C. Stiens verder met tien man. Twijnstra stuurde De Vries op weg naar het S.C. Stiens doel waarna de ingreep van S.C. Stiens aanvoerder Pieter Elgersma door arbiter Berends met rood werd bestraft. De aansluitende vrije trap van Wytze Pilat kwam niet verder dan de muur waarna de inzet van Hendrik Mulder in de handen van S.C. Stiens doelman Willem Rauwerda belandde. Dat ONT tegen tien man speelde was in het veldspel niet te zien. Zoals zo vaak zet de ploeg in ondertal een tandje bij en compenseert op die manier het mannetje minder. S.C. Stiens deed dat ook en de beste kans in de eerste helft was dan ook voor de thuisclub. Hietkamp, ja hij, werd vrijgespeeld en de 1-0 leek aanstaande, maar Ament voorkwam dat met een flitsende redding. Tien minuten voor rust was er nog een kans voor ONT. Na een aanval via Bakker en De Vries had Wytze Pilat net te veel tijd nodig om doeltreffend te worden. Gezien de kansen had ONT al in de eerste helft op voorsprong moeten staan. Dat gebeurde niet en eigenlijk was dat de spiegel van dit seizoen. Een manco aan scorend vermogen. Niet dodelijk genoeg voor de goal.

ONT rook wel dat er wat te halen was in Stiens. En dus ook in de tweede helft was er geen sprake van een behoudend concept. Overigens ook niet van blind aanvallen en daarmee gaten laten vallen. Het is ONT coach Uilke Damstra wel toevertrouwd daar balans in aan te brengen. Maar tegen de mazzelgoal die S.C. Stiens na een kwartier in de tweede helft maakte is niet te coachen. ONT greep niet goed in op het middenveld waarna S.C. Stiens verdediger Niek Houkes vanaf de achterlijn een voorzet mocht geven. Gedragen door de wind zeilde de bal over Ament om via de binnenkant paal tegen het net te belandden. De Vries had daarna een kans op aangeven van Bakker, het hobbelige veld speelde de ONT aanvaller parten zoals dat vlak na rust ook al gebeurde. Intussen, we spreken over twintig minuten voor tijd, draaide ONT de duimschroeven wel aan bij S.C. Stiens. Verzorgd spel, sowieso al onmogelijk op de slechte grasmat, werd ingewisseld voor opportunisme. En dat bracht fortuin. Pilat bezorgde de bal bij invaller Michel Weisser en die scoorde fraai zijn eerste competitietreffer voor ONT. Weisser maakte zich goed vrij en doelpuntte met links in de verre hoek. Toch leek ONT op een nederlaag af te stevenen toen Hietkamp bij een verre uittrap van Rauwerda twee ONT verdedigers te slim af was. Maar in plaats van de bal binnen te jassen besloot de Stienser tot een boogballetje over Ament. Dat lukte, tot een doelpunt leidde het niet. De bal ging over het ONT doel. ONT strafte de onbezonnenheid van Hietkamp af door kort voor het einde te scoren. Weisser schoot de bal uit een vrije trap hard richting S.C. Stiens doel. De rebound die volgde werd doeltreffend afgerond door Dion Smits. Tegen de tien van S.C. Stiens moest ONT in de resterende minuten nog wel even terug. Maar Ament pakte een kopbal van Hietkamp en een gevaarlijke situatie na een voorzet van Houkes maakte ONT onklaar door er een corner van te maken.

ONT trainer Uilke Damstra over de wedstrijd: “Een prima overwinning. De tegenstander miste een aantal sterkhouders en dat werkte niet in ons nadeel. Een snelle rode kaart aan de kant van Stiens was op de lange termijn ook van invloed. Toch had de tegenstander nog steeds een goede ploeg met een gevaarlijke spits in de persoon van Elmer Hietkamp. De winst werd behaald door het collectief, de aanvallers die werden ingebracht scoorden. Zo hoort het als collectief en zo proberen we de resterende vijf wedstrijden ook in te vullen. Dat is de grootste kans op succes.”

De winst van ONT brengt de Opeindenaren nu op zeven punten afstand van nummer laatst Fc. Grootegast. Met nog vijf wedstrijden te spelen is dat een flink gat. Maar ONT kan ook nog verder kijken. Het is lastig en rechtstreeks handhaven is afhankelijk van de resultaten van andere teams, maar onmogelijk is het niet. Volgende week is ONT vrij waarna op 28 april de uitwedstrijd tegen Fc. Grootegast op het programma staat. Die wedstrijd begint om 15.00 uur.