90'

Mannen, 1, 2e klasse I

31 maart 2018 14:30

M. Baar

DAMWOUDE - ONT 1 spijkerde tegen Broekster Boys de weg naar het ONT doel dicht. Net zoals in de thuiswedstrijd. Toen vond de tegenstander één minuut voor tijd een gaatje, nu was dat in 78e minuut. En daar kwam in blessuretijd nog een treffer bij. Eindstand 2-0.

In de wedstrijd vorige week tegen Hardegarijp hanteerde ONT een aanvallend concept. Dat liep uit op een ‘open huis’ en een 0-4 nederlaag. Tegen kampioenskandidaat Broekster Boys bedacht ONT trainer Uilke Damstra (kind aan huis bij de club waar hij voetbalde en trainer was) een ander plan. ‘Bussen’ voor de goal en dan proberen via een genieperig countertje een resultaat te behalen. Achteraf gezien lukt beide dus niet. Tegen Hardegarijp moest worden gewonnen, tegen Broekster Boys kon worden verloren.

ONT startte met JO19 speler Keimpe Jacobi in de basis. Jacobi startte wat onwennig maar speelde verder een behoorlijke wedstrijd. Hoewel het plan dus verdedigend was, viel de eerste kans wel aan ONT zijde te noteren. En dat was al snel in de wedstrijd. In de vijfde minuut ging de bal via Wytze Pilat en Joeke de Vries naar Dennis Bakker. De rappe ONT aanvaller zag zijn inzet op de buitenkant van de paal eindigen. Bij ONT bracht de paal ook redding op een inzet van Juryan Dantuma waarna de ONT verdediging de bal over de achterlijn werkte. Uit de corner die volgde kopte Kas Huiizinga de bal in vrije positie naast. ONT kwam niet verder dan een schot over het doel door De Vries en een inzet van Wytze Pilat die eindigde op de vuisten van Broekster Boys doelman Jacco Veldstra. De thuisclub had meer kansen. Huizinga kopte uit een corner voorlangs, Hendrik Bouma zag een omhaal in schoonheid sterven en Riemer Doornbosch werd door ONT doelman Rory Bruinja zover naar buiten gedreven dat de doelpoging in het zijnet belandde.

De hervatting na rust werd een kopie van de start van de wedstrijd. De eerste kans was voor ONT. Linkerverdediger Frank Harmens rukte op over links en raakte in scoringspositie. De inzet ging voorlangs. Dé kans voor de thuisclub was er in de 57e minuut. Jos Regnerus legde de bal bij de 2e paal panklaar voor Piet Wessel Dijkstra. De captain van Broekster Boys slaagde er in de bal over het ONT doel te koppen. Ook een volgende doelpoging van Dijkstra had geen succes, die eindigde in de handen van Bruinja, Maar in de 78e minuut was het toch raak. Een steekpass sloeg een bres in de ONT verdediging en Dijkstra scoorde. ONT ontsnapte daarna aan meer tegendoelpunten omdat Regnersus niet scoorde en Bruinja Rienk de Haas van scoren afhield. Al ver in blessuretijd zorgde Dijkstra met zijn tweede doelpunt voor de 2-0 eindstand.

Een nederlaag tegen kampioenskandidaat Broekster Boys mag als ingecalculeerd worden beschouwd. En dus berustte ONT trainer Uilke Damstra in de nederlaag, maar Damstra zag ook positieve punten: “Vierde verlies op rij en weer niet gescoord. Toch ben ik van mening dat ONT vandaag zijn huid duur heeft verkocht en tactisch juist heeft gespeeld met veel energie en discipline. Ook hoopgevend is dat er voor de vierde keer een speler van JO19 zijn debuut heeft gemaakt. Keimpe Jacobi in een zware uitwedstrijd met een ruime voldoende. Dat betekent dat er sprake is van een gezonde sportieve toekomst voor de club.” In welke klasse dat is laat Damstra open: “In de tweede of in de derde klas? We zullen wel doelpunten moeten gaan maken. De energie behouden en de speelwijze goed en gemotiveerd blijven uitvoeren Om te beginnen volgende week, thuis tegen een directe concurrent, SC Veenwouden. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Om rechtstreekse degradatie te ontlopen zal ONT Fc. Grootegast onder zich moeten houden. En om niet in de nacompetitie terecht te komen lijkt ONT zich te moeten richten op SC Veenwouden en Hardegarijp. Die teams hebben respectievelijke zes en zeven verliespunten minder dan ONT. Met nog zeven wedstrijden te spelen is dat een nog te overbruggen gat.

Voor ONT staat zaterdag a.s. de thuiswedstrijd tegen SC Veenwouden op het programma. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.