90'

Mannen, 1, 2e klasse I

25 november 2017 14:30

J. Meints

LEEUWARDEN - ONT kon lang niet brengen wat vorige week tegen koploper Broekster Boys wel lukte. Van het afgesproken compacte spel kwam niets terecht en daar profiteerde een gemakkelijk voetballend Leeuwarder Zwaluwen (LZ) optimaal van. Breekpunt was misschien wel dat ONT de 1-1 vlak voor rust zag vervliegen in een 3-1 ruststand.

Goede bedoelingen. Je hebt ze. En ze kunnen uitkomen, maar ook niet. Dat laatste overkwam ONT zaterdag in Leeuwarden. De bedoeling was om het LZ net zo lastig te maken als Broekster Boys vorige week. En dan maar kijken of je met een speldenprik een bloedinkje bij de tegenstander kunt veroorzaken. Maar eigenlijk was vanaf minuut één duidelijk dat de spelopvatting bij ONT niet bracht wat tegen Broekster Boys wel lukte. Waar was het compacte spel? Waar was het collectief? Eigenlijk speelde ONT een beetje als los zand en dat is dodelijk tegen een tegenstander met de kwaliteiten als LZ. Je mag als promovendus uit de derde klasse best een nederlaag incalculeren tegen de degradant uit de eerste klasse. Maar opstellen als een mak schaap past daar dan niet bij. Dat deed ONT wel en daarmee is de nederlaag grotendeels verklaard. Overigens, hard werken kon ONT niet worden ontzegd, maar een overtredinkje hier en daar….

De wedstrijd was nog maar koud los of er was een kans voor LZ. Maar Remco Miedema miste de controle over de bal om gevaarlijk te worden. ONT deed wel mee, Jaap-Jan van Leeuwen produceerde een hoge bal voor de goal waar LZ doelman Karsten Waterlander moeite mee had. Het bracht Jurjen Veenstra in balbezit, het schotje van de ONT jongeling leverde niks op.  Een doelpoging van Wytze Pilat na lang balbezit bracht ook geen rendement voor de bezoekers. Een omschakelmoment in de 14e minuut bracht de thuisclub op voorsprong. ONT leed in de aanval balverlies, Robbin Kleefstra werd met een lange bal in stelling gebracht en zijn voorzet werd door Michael Grendel doeltreffend afgerond. LZ kreeg daarna nog meer kansen, vooral omdat ONT veel te veel ruimte gaf. Kleefstra schoot op de lat en ONT doelman Rory Bruinja behoedde de bezoekers voor een grotere achterstand door Miedema van scoren af te houden. Jeton Musliu schoot in vrije positie over en Bruinja redde op een inzet van Kleefstra. Geheel tegen de verhouding in kwam ONT zeven minuten voor rust op gelijke hoogte. Dennis Bakker schoot de bal in de korte hoek. Waar het dan zaak is die tussenstand mee de pauze in te nemen, liet ONT toe dat LZ voor rust nog twee keer scoorde. Kleefstra en Musliu waren de doelpuntenmakers.

De tweede helft had ONT iets meer in de melk te brokkelen, maar dat kwam ook vooral omdat de thuisclub niet zo nodig meer hoefde. ONT deed wel pogingen de aansluitingstreffer te maken, echte kansen kwamen er echter niet. Een kwartier voor tijd gooide ONT’s plaaggeest Kleefstra de wedstrijd helemaal in het slot. Na een solo rondde de rappe aanvaller fraai af; 4-1. Het slotakkoord was in de laatste minuut voor Selwin de Vries die LZ vijfde treffer scoorde. Vermeldenswaard is nog het debuut tien minuten voor afloop van A junior Albert Wijma in ONT’s hoofdmacht.

Een hard werkend ONT werd op basis van een surplus aan kwaliteit afgetroefd door LZ. Maar ONT trainer Uilke Damstra zag ook dat het strijdplan niet van het papier naar het veld was meegenomen: “Vorige week was er sprake van een duidelijk plan dat werd uitgevoerd door een hecht collectief. Daar was vanmiddag weinig van over. De warming- up was al matig wat betreft beleving en dat kwam in de gehele wedstrijd terug. Tegen dit soort tegenstanders speel je in een kleine organisatie met veel energie en duelkracht. Wordt het speelveld groot, dan speel je de tegenstander in de kaart. Ook de duelkracht liet zwaar te wensen over.”

De teleurstelling over de 3-1 ruststand droop bij Damstra van het gezicht: “Je komt op 1-1 vlak voor rust,  dan bestaat het niet dat het in vijf minuten tijd nog 3-1 voor Leeuwarder Zwaluwen wordt. Ik heb bijna geen overtreding gezien vanmiddag. Daarnaast moet de groep alle individuele belangetjes ondergeschikt maken aan het collectief. Daar ben ik verantwoordelijk voor, daar moet ik voor zorgen en dat is vanmiddag duidelijk niet gelukt. Dus steek ik de hand in eigen boezem.” De ONT trainer keek ook vast vooruit naar de wedstrijd van volgende week thuis tegen FC Grootegast: “Dat wordt een lastige wedstrijd. Er moet een plan komen en een ploeg die het uit gaat voeren, als collectief. Overigens past een ploeg en een staf die één punt pakt uit zeven wedstrijden een smalle, kleine broek. Bescheidenheid voorop s.v.p en strijden met een goed plan.  Dat hoort het credo te zijn.

Volgende week zaterdag dus ONT - FC Grootegast, aanvang 14.30 uur.