75'

Mannen, 1, 2e klasse I

21 oktober 2017 14:30

V. Buitenhuis

HARDEGARIJP - Het duel Hardegarijp (twee punten) tegen ONT (drie punten) bracht twee angstige ploegen in de wei. Geen van beide teams wilde verliezen en geen van beide teams creëerde kansen. Dat veranderde pas na de 0-1 van ONT. Hardegarijp gaf gas en ONT gaf de voorsprong uit handen. De thuisclub scoorde twee keer en dat was voldoende voor de winst.

Wedstrijden tussen ONT en Hardegarijp staan altijd garant voor een botsing tussen twee verschillende voetbalculturen. Hardegarijp wil voetballen en ONT zet daar strijd tegenover. En de ene keer wint het voetbal en de andere keer de strijd. In de loop der jaren won ONT vaker van Hardegarijp dan andersom, maar daar knabbelde Hardegarijp vandaag iets vanaf.
Deze Hardegarijp - ONT was toch best wel een uitzondering op wat het publiek normaal ziet bij een ontmoeting tussen beide teams. Zowel Hardegarijp als ONT zitten in een positie dat er puntjes moeten worden gesprokkeld. Dus werden risico’s gemeden en dus was het gewoon een saaie pot voetbal. De strijd ontbrandde pas in de laatste tien minuten toen ONT op jacht ging naar de gelijkmaker.

Voor de rest was de wedstrijd het aanzien nauwelijks waard. Zeker in de eerste helft speelden beiden partijen ‘angsthazenvoetbal’. Aan ONT zijde was geen initiatief te zien en dat deed een ONT supporter verzuchtten: ‘No guts no glory’. Maar Hardegarijp deed voor die instelling niet onder. Wel was de thuisclub meer en beter aan de bal, maar ook dat leidde niet tot gevaar voor het ONT doel. De beste kans was er nog voor ONT niet ver voor rust. Hielke Knippels stuurde Dennis Bakker de diepte in, de voorzet van Bakker was op maat, maar Joeke de Vries zag zijn inzet via een Hardegarijp been over gaan.

Verwacht werd dat de tweede helft een kopie zou worden van de eerste helft. Dat werd het niet omdat ONT al snel op voorsprong kwam. Knippels werd gehaakt in de 16 meter waarna Oebele Twijnstra de strafschop benutte. In een wedstrijd met teams die geen kansen creëerden leek de winst voor ONT voor het oprapen. Dat lukte niet omdat Hardegarijp niet van plan was zich op deze manier de kaas van het brood te laten eten. ONT doelman Rory Bruinja moest al snel Ralph Wietses van scoren afhouden maar twintig minuten voor tijd kwam de gelijkmaker er toch. Vanaf de zijlijn combineerde de thuisclub richting ONT goal en daar haalde Anne Kromhout de trekker over. Met nog een kwartier te spelen raakte ONT ook nog eens op achterstand. Bruinja had de bal uit een vrije trap niet klemvast waarna Danny Zijnstra zich vergreep aan Wietses. Rick de Groot was trefzeker vanaf de penaltystip.
Vanaf dat moment begreep ONT wel dat er meer moest worden gebracht dan plichtmatigheid. Nu was er wel de ‘guts’, de ‘glory’ bleef achterwege. Wat ONT ook probeerde het gaatje in de verdediging van Hardegarijp werd niet gevonden. Hardegarijp doelman Evert van Schepen speelde daarbij een heldenrol. Alle inzetten van ONT’ers maakte de doelman onschadelijk of er was hulp van een speler op de doellijn.

En zo leed ONT dus een onnodige 2-1 nederlaag. ONT trainer Uilke Damstra had er een realistische kijk op: “Ja, helaas een onnodige nederlaag. Het zit even niet mee. We maken zelf te veel fouten en die worden afgestraft. En voorin laten we te veel liggen. Dit geheel levert geen punten op, ook niet wanneer de verhouding een gelijk spel was.

Zaterdag a.s. wacht in Opeinde Marum als tegenstander. Met ex ONT trainer Jan Mulder aan het roer bij Marum natuurlijk een wedstrijd met een bijzonder tintje. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.