ONT discipline wint met 2-0 van vaardig SC Joure

14'
Assist: Wytze Pilat
16'

21 januari 2017 15:00

Omdat de velden in Joure onbespeelbaar waren werd de oefenwedstrijd van ONT tegen SC Joure 1 in Opeinde gespeeld. Op basis van gedisciplineerd spel, het nakomen van afspraken en inzet legde ONT een gemakkelijker voetballende SC Joure met 2-0 over de knie.

De wedstrijd tegen 2e klasser SC Joure (op de vierde plaats) was voor de Damstra equipe een mooie graadmeter waar de ploeg staat. Het was ook de opmaat voor de confrontatie in de competitie met koploper Dokkum die voor zaterdag a.s. op het programma staat. Om aan het toeval niets over te laten was SC Joure als tegenstander uitgenodigd, want exact dezelfde shirts als Dokkum volgende week…..

Hoofdtrainer Uilke Damstra en assistent Jeroen van Wijk zijn vanaf het begin van het seizoen bezig ONT anders te laten voetballen dan de afgelopen seizoenen. Compact, hecht, als team, help elkaar, inzet, geloof in eigen kunnen en geen dingen zonder doel doen is het credo. Maar het toverwoord is ‘rustig’. Damstra wil geen onoverwogen acties zien. Want die leiden vaak tot balverlies en een counter van de tegenstander. Als de bal niet van A naar B kan, dan maar even naar tussenstation C. Rust in het spel is wat de trainer wil. En zo wordt er ook door Damstra en Van Wijk gecoacht. Het is zaterdag geturfd; het duo riep tegen SC Joure 37 keer “rustig” tegen de spelers. Het totaal aantal keren dat in de wedstrijd “rustig” werd geroepen ligt nog hoger, want een aantal spelers nam die aanwijzing over.

ONT startte met een volkomen linksbenig middenveld; Hielke Knippels, Hendrik Mulder en Wytze Pilat zijn linkspoten en ook nog eens aanvallend ingesteld. Een gedurfd concept als je dat tegen het licht houdt van het toch wel behoudende voetbal dat ONT wil spelen. Maar het moet gezegd, omdat het drietal zich een slag in de rondte werkt op dat middenveld slaagden de linkspoten met vlag en wimpel voor hun opdracht. En die was het spel van de tegenstander te ontregelen en daarnaast voor aanvallende impulsen zorgen.

De eerste kans van de wedstrijd was in de negende minuut voor de bezoekers. Uit een voorzet werd de bal bij de tweede paal in vrije positie voorlangs gekopt. In de aansluitende tegenaanval was het voor ONT wel raak. Otto Kooi controleerde de bal, Pilat gaf mee op Knippels en die scoorde met een ietwat van richting veranderd schot. Twee minuten later was het 2-0. Opnieuw deed Kooi nuttig werk, Teake van der Hoek legde terug op Knippels, het strakke schot van de ONT middenvelder was de SC Joure doelman te machtig.

ONT had daarna de partij aardig onder controle maar twee onzorgvuldigheden betekenden evenzovele counters en kansen voor SC Joure. ONT doelman Hedzer Hoekstra hield met moedige reddingen het doel schoon. Daarmee werd de ruststand 2-0 en kon ONT terugzien op een prima eerste helft. Het compacte spel en het vroeg storen op de tegenstander gaf SC Joure, met een flink aantal vaardige voetballers in de ploeg, niet de kans tot uitgespeelde kansen te komen.

De tweede helft was van een iets minder kaliber. SC Joure wisselde in de rust vijf keer en dat had wel invloed op de kwaliteit van de bezoekers. ONT kwam daardoor meer in balbezit en probeerde openingen te vinden richting het vijandelijke doel. En dat lukte niet zo goed. Het spel werd slordig, onrustig en er werd te snel balverlies geleden. De bezoekers profiteerden daar overigens niet van. Pas twee minuten voor afloop ontstond er een kansje maar de inzet ging voorlangs. Ook ONT benutte de kansjes die er waren niet. Van der Hoek wilde de op hem bekende manier een bal binnen jassen, maar dat werd een afzwaaier. Dennis Bakker, prachtig weggestuurd door Pilat, was er op snelheid door, besloot toen de bal breed te leggen en dat werd een interceptie door SC Joure. En Mulder besloot een geweldige rush met een fraaie voorzet waarna Knippels er tussen doelman en verdediger net geen voet tegen de bal kon krijgen.

De uitstekend leidende scheidsrechter Sven Tjeerdsma vond het na 90 minuten wel welletjes en zo bleef het bij een prima 2-0 overwinning voor ONT. Damstra en Van Wijk waren na afloop tevreden over het vertoonde spel, zonder daarbij de verbeterpunten uit het oog te verliezen. Damstra daarover: “Ik roep een paar keer ‘rustig’ en dat is niet voor niets. Er zijn situaties dat die rust er niet is, de bal doelloos ergens naar toe wordt getransporteerd. Dat leidt tot balverlies en dan kost het energie de bal weer te veroveren. Dat moet er nog uit.”

Zaterdag a.s. begint de competitie met de thuiswedstrijd tegen koploper Dokkum. Het gaatje met de Dokkumers bedraagt twee punten. Een mooie uitdaging voor ONT om met een overwinning over de Dokkumers heen te gaan. De wedstrijd in Opeinde begint om 14.30 uur.