2 - 1

14'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse poule 2 (Wa.-Wd.-Wf. nacompetitie

31 mei 2016 20:00

ZWARTSLUIS - In een zetel! Zo had ONT terug kunnen komen uit Zwartsluis om zaterdag tegen VV Groningen het tweede klasserschap veilig te kunnen stellen. Maar de zetel werd een spijkerbed toen in de tweede helft ONT verzuimde de 0-1 voorsprong uit te bouwen en in plaats daarvan met een 2-1 nederlaag van het veld ging.

Voor DESZ was de boodschap vooraf heel duidelijk. Na het 3-1 verlies uit tegen VV Groningen moest er gewonnen worden en dan met minimaal twee doelpunten verschil om in punten op gelijke hoogte of boven VV Groningen te komen. Daarbij nam DESZ als "voordeel" mee dat de strafschoppenserie tegen de Groningers was gewonnen (bij gelijke stand en gelijk doelsaldo zijn de strafschoppen beslissend). De thuisclub trok direct fel van leer en ONT had niet veel in te brengen. DESZ had veel beweging in de ploeg en er zat duidelijk systeem in de aanvallen. Toch kwamen de 'Sluzigers' niet verder dan een paar schoten op het ONT doel waar ONT doelman Bruinja geen moeit mee had. In de elfde minuut kwam ONT voor het eerst onder de druk van DESZ uit. De uitval ging via Egbert Hulzinga, de keus van de ONT aanvaller om te kiezen voor een schot op doel was niet echt verstandig. Er waren betere keuzes. Drie minuten later deed Dion Smits dat beter. Smits, op eigen helft aangespeeld door Gerrit-Jan Kooistra, zette een rush langs de lijn in en bediende daarna Hielke Knippels op maat. Met binnenkantje links krulde Knippels de bal fraai in de bovenhoek. Even later leek ONT al een bres te slaan. Een vrije trap van Steven Roffel zeilde langs iedereen om tegen de paal te eindigen. De rebound kwam net niet voor de voeten van een ONT'er terecht. Het was wel de periode waarin ONT meer greep kreeg op het spel van DESZ, dat overigens nog wel twee keer kansrijk was. Maar Ronny Bakker schoot naast en Danny Moorman vond Bruinja op zijn weg. ONT vergat de wedstrijd op slot te gooien door nóg een doelpunt. Grootste kans daarop creëerde Teake van der Hoek zeven minuten voor rust. Van der Hoek ontsnapte aan zijn tegenstander en waar afleggen op de inlopende Hulzinga logisch leek zocht de ONT'er de korte hoek. En die situatie was DESZ doelman Henrico Abma de baas. Maar nog waren de kansen niet op voor ONT. Hulzinga volleerde op de paal en Stefan Roffel was te druistig bij een afvallende bal.

De tweede helft werd uiteindelijk een spektakelstuk eerste klas. Het begon met het uitvallen van Bruinja die werd vervangen door Rein Ybema. En die kreeg te maken met een ontketende thuisploeg. ONT had door het missen van kansen in de eerste helft DESZ in leven gelaten en dat gaf de ploeg uit Zwartsluit een boost. Maar er was een onvergefelijke fout aan ONT zijde voor nodig om DESZ op gelijke hoogte te laten komen. Het centrum, tot dan toe standvastig en dik in orde, was de afspraken kwijt en lag open. En daar profiteerde Bakker van. Op dat moment was er nog niks aan de hand voor ONT, een minimale winst op VV Gronigen zou genoeg zijn. Maar DESZ bleef druk zetten en ONT had het meer dan moeilijk.  Cruciaal was zeven minuten voor tijd de rode kaart voor Hielke Knippels waarna ONT met tien man verder moest. Volgens scheidsrechter Mesbah uit Groningen zou Knippels hebben nagetrapt; de meningen daarover verschilden sterk. Maar DESZ rook bloed en dat kwam er. Vijf minuten voor tijd nam Freerk Veenstra De Gier in de heupzwaai, de strafschop werd benut door Stef Raben. De thuisploeg wilde daarna beslist de broodnodige marge van twee doelpunten verschil bereiken en zette nog een keer alles op alles. En dus mocht Ybema aan de bak. De ONT doelman tikte een inzet van Raben uit de hoek en was alert bij een stiftbal van Robbert Eiken. Dat was al in blessuretijd en de tijd die er nog bij kwam bezorgde de beide supporterskampen hartkloppingen. Dennis Bakker zag een kansrijke inzet corner worden, Oebele Twijnstra kopte op de lat, Ybema behoedde ONT voor een 3-1 achterstand en Twijnstra kopte nog via de lat over. Toen vond scheidsrechter Mesbah uit Groningen het wel genoeg en was het tijd voor de strafschopserie. En waar vorige week de strafschoppen tegen Workum nog vlekkeloos werden genomen, verloor ONT nu met 4-2.

De 2-1 nederlaag betekende voor DESZ overigens wel degradatie naar de 3e klasse.

Door de nederlaag wordt de opdracht van ONT zaterdag tegen VV Groningen alleen maar duidelijker. Er hoeft niet meer gerekend te worden met 'een gelijkspel is genoeg' of 'een kleine nederlaag mag'. Dit is de opdracht: ONT moet zaterdag met minimaal twee doelpunten verschil winnen om op basis van het doelsaldo in de halve competitie tweede klasser te blijven.

ONT - VV Groningen begint zaterdag a.s. om 18.00 uur!