Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

14 mei 2016 14:30

Gerbers, J.

In de tweede klasse I bleef het dit seizoen tot aan de laatste competitieronde spannend, zowel bovenin als onderin. Bovenin streden Zeerobben, Broekster Boys, VEV ‘67 en Zuidhorn lang om de koppositie, uiteindelijk bleek pas gisteren VEV ’67 de beste ploeg. De Leeksters wonnen zelf bij Zeerobben, en dat volstond voor de titel en een terugkeer naar de 1e klasse. De andere drie clubs mogen zich opmaken voor de nacompetitie om op die manier ook promotie te bewerkstelligen.

Onderin moesten ook op de laatste speeldag de beslissingen vallen. Zeker was alleen dat Heerenveens Boys met haar 10e plaats op de ranglijst nacompetitie moest gaan spelen om degradatie te voorkomen. Ook de 11e positie die ONT op de ranglijst bekleedde voorafgaand aan de laatste speeldag zou nacompetitie betekenen. ONT (16 punten) moest dan in de thuiswedstrijd tegen De Walde minimaal 1 punt zien te bemachtigen om concurrenten ’t Fean ’58 en Zwaagwesteinde, beiden met een puntentotaal van 13 punten, op afstand te houden.

De opdracht was dus duidelijk, er moest een resultaat behaald worden tegen het aimabele De Walde. De dorpenclub uit Oudega-Elahuizen-Kolderwolde wist zich ondanks de smalle selectie met ook veel blessures gedurende het seizoen toch maar mooi veilig te spelen twee weken geleden. Een prestatie van formaat. De gasten konden vrijuit spelen, bij ONT stond de druk er natuurlijk vol op. Die gegevens bepaalden het spelbeeld van bijna de gehele wedstrijd.

ONT had in de beginfase een paar goede aanvallen waaruit echter niet meer voortkwam dan een wild schot van Teake van der Hoek, een schot over het doel van Sjoerd Venema en nog een schot naast het doel van Van der Hoek. ONT speelde veel te onrustig en hanteerde teveel de lange bal op de aanvallers. De Walde moest in de 23e minuut al een wissel toepassen door een fikse handblessure, een tegenvaller en bovendien hadden ze maar twee wissels beschikbaar. Teake van der Hoek bleef de gevaarlijkste ONT-aanvaller en zag nog een poging net naast het doel verdwijnen. Dion Smits verscheen in de 35e minuut plotsklaps alleen voor doelman Erwin Lootsma, maar die wist de inzet eenvoudig te pareren. Uit het niets was daarna een tegenaanval van De Walde, Freerk Veenstra was in de zestien te laat met zijn ingreep en dat betekende geel en een strafschop voor De Walde.  Aanvoerder Hette-Pieter Wink schoot goed in maar keeper Rory Bruinja lag in de goede hoek en redde fantastisch. Een zucht van opluchting golfde over Sportpark Douwekamp!

ONT kon daarna de rust aanwenden om het tactische plan nogmaals door te nemen, de puntjes op de i te zetten en elkaar te motiveren om toch vooral het noodzakelijke punt binnen te halen. Het spelbeeld was na de rust niet anders dan dat van de eerste helft. Sterker nog, De Walde voetbalde onbevangen en vrij van zorgen en dat leidde in de 62e minuut tot een treffer. Een keurige aanval over veel schijven werd prima afgerond door invaller Geart Hiemstra: 0-1. Was ONT verslagen door deze tegentreffer? Geenszins. ONT bleef aanvallen in de hoop te scoren, en dat was ook noodzakelijk gezien de tussenstanden bij concurrenten ’t Fean ’58 en Zwaagwesteinde. Hielke Knippels combineerde met Teake van der Hoek, zijn pass bracht Egbert Hulzinga alleen voor de keeper maar weer kwam Lootsma als winnaar uit de bus. Dennis Bakker had inmiddels Freerk Veenstra afgelost om nog meer aanvallende kracht te genereren. Tussendoor had aanvoerder Wink nog een mogelijkheid ONT pijn te doen, maar zijn rollertje was geen probleem voor Bruinja. In de 74e minuut kwam na een inzet vanaf links Dion Smits in balbezit in het zestienmetergebied, maar zijn harde schot belandde recht in de handen van keeper Lootsma. Zou het dan zo’n wedstrijd worden waarin het niet lukt? Gelukkig niet, in de 77e minuut werd een lange trap van keeper Bruinja verlengd door Egbert Hulzinga en dat betekende dat Teake van der Hoek alleen op keeper Lootsma af mocht gaan. Waar Van der Hoek nog wel eens keihard uit wil halen, plaatste hij nu de bal over de iets te ver voor het doel staande keeper en dat betekende de gelijkmaker, 1-1. En wederom een golf van opluchting. Maar, nog steeds was de spanning te snijden want de kans op 2-1 bleef net zo groot als de kans op 1-2. Egbert Hulzinga kopte knap in en wederom redde keeper Lootsma uitstekend. Dat deed aan de andere zijde Rory Bruinja ook tweemaal na een inzetten van weer Hette-Pieter Wink en Geart Hiemstra. Pas in de 87e minuut brak Teake van der Hoek weer door op rechts en liet een harde schuiver los die in de lange hoek in het net verdween, 2-1. De wedstrijd was gespeeld, maar wat wist ONT het zichzelf weer enorm moeilijk te maken.

De opdracht bleek uiteindelijk goed te zijn uitgevoerd, er werden drie punten gepakt en dat betekende rechtstreekse degradatie voor concurrenten ’t Fean ’58 en Zwaagwesteinde. Voor ONT start nu een nieuwe opdracht in de vorm van nacompetitie. Eerst moet er een tweestrijd worden uitgevochten met Workum (winnaar van de 1e periode in de 3e klasse A). Komende zaterdag 21 mei wordt Workum-ONT Gespeeld, op dinsdag 24 mei is de return in Opeinde. Mocht ONT Workum van zich af weten te schudden, dan volgt er een mini-competitie met drie clubs om uiteindelijk het tweedeklasserschap veilig te stellen.