ONT naar ingecalculeerde nederlaag tegen Zeerobben

4 - 0

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

20 februari 2016 14:45

Berends, R.M.

HARLINGEN - Sporten doe je om te winnen. Maar soms loop je tegen een onmogelijke opgave op. Zo eentje had ONT er zaterdag tegen Zeerobben. Met een onthand team moest ONT opboksen tegen een veel betere tegenstander. Na een 3-0 ruststand bleef de score uiteindelijk beperkt tot 4-0 en dat had ONT te danken aan een compacte tweede helft.

ONT1 gaf in de eerste helft veel te veel ruimte aan de vaardige tegenstander die daar drie keer van profiteerde.  De eerste waarschuwing was er van Patrick van der Veen met een schot op het ONT doel. Dat werd nog een oprapertje voor ONT doelman Rory Bruinja. Twee minuten later was het wel raak. Uit een voorzet kopte Marijn Helffrich de bal naar de grond in de benedenhoek en werd Bruinja een grabbeldoelman die de bal net niet voor de doellijn kon stoppen. Vier minuten later had ONT pech. Teake van der Hoek schoot de bal uit een vrije trap loeihard op de paal. Helffrich was dicht bij zijn tweede doelpunt na uit een corner de bal met de hak te beroeren. De lat redde ONT.

ONT mocht het zich aanrekenen dat het de vaardige thuisclub te veel ruimte gaf om te voetballen. Dat gaf constant druk op het ONT doel en het wachten was op een tweede treffer van de thuisclub. En die kwam er dan ook. Maar daar was dan wel weer een standaardsituatie voor nodig. Bruinja kon de bal uit een corner niet goed verwerken waarna er voor Patrick Amels een intikkertje restte. Een minuut later benutte Helffrich zijn vrijheid met een schot dat via de paal en het hoofd van Bruinja een corner werd. Vier minuten voor rust werd het toch 3-0. Helffrich speelde zich fraaie vrij en mikte de bal in de verre hoek. ONT was nog een keer dreigend met een bal op de bovenkant van de lat na een inzet van Van der Hoek.

In de tweede helft stond het bij ONT  veel beter. ONT stond heel compact met het idee om Harlingen niet met een grote nederlaag te verlaten. En Zeerobben bleek niet die creativiteit te hebben om het gegroepeerde ONT  uit elkaar te spelen. Achteraf gezien was dit misschien wel de strijdwijze geweest om het Zeerobben van minuut één moeilijk te maken. De spelwijze van ONT gaf bovendien de mogelijkheid tot wat speldenprikjes via counters. Die waren wel besteed aan Van der Hoek die een soort van "één mans oorlog" uitvocht met de Zeerobben verdedigers. De ONT aanvaller was in zijn element met de lijf aan lijf gevechten maar ontbeerde, na maandenlange afwezigheid, de kracht om de bal in het net te krijgen. Kansen daartoe kreeg Van der Hoek wel en die werden een paar keer gecreëerd door Jasper van der Veen. En dat was op zich opmerkelijk. Van

Jasper van der Veen speelde een prima wedstrijd, daarom was het eigen doelpunt extra sneu.

der Veen is het type van stoere centrale verdediger die ongepolijst de ballen wegwerkt. Nu stond Van der Veen zo'n beetje op de "10" positie geposteerd met als doel Van der Hoek te assisteren. En dat ging met name in de tweede helft wonderwel goed. Des te sneuer was het dat juist Van der Veen de thuisclub aan de 4-0 eindstand hielp. Vier minuten voor het einde besloot David van der Pol een rush over rechts met een voorzet en die werd door Van der Veen in eigen doel gewerkt.

Dat ONT de nul niet van het scorebord kreeg was jammer. Want er waren wel mogelijkheden. Van der Hoek lukte dat niet en ook Oebele Twijnstra kreeg het niet voor elkaar oog in oog met Zeerobben doelman De Vries.

En zo verloor ONT met 4-0 van een tegenstander die met de zege op vijf punten van koploper Broekster Boys blijft. Volgende week is het een inhaalweekend en is ONT vrij. De week daarna, zaterdag 5 maart, staat er voor een ONT een cruciale wedstrijd op het programman. 't Fean '58 is dan te gast in Opeinde. Wil ONT zich van de rechtstreekse plaatsen voor degradatie verwijderen, dan zal er dan gewonnen moeten worden. De tegenstander zal er net zo over denken. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.