14'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

26 maart 2016 14:30

Kuiper, B

Hardegarijp - ONT bewees zichzelf een slechte dienst door met 5-1 te verliezen van Hardegarijp. Winst was de opdracht om dichter tegen Hardegarijp aan te kruipen en wat afstand te nemen van "t Fean '58. Maar ONT liet zich als een stel makke schapen naar de slachtbank leiden.

Wat is er mis met ONT. De in degradatienood verkerende Opeindenaren zouden in dit stadium van de competitie voor elke meter moeten strijden. Individueel zal dat ook wel gebeuren, maar als team disfunctioneert ONT hevig. En dat is al weken zo. De 5-1 overwinning tegen CVVO verbloemde dat manco, maar 't Fean '58, Be Quick Dokkum en Hardegarijp fileerden ONT meedogenloos, met drie verliespartijen tot gevolg. Wie een wedstrijd van ONT analyseert ziet elf spelers die min of meer als kip zonder kop over het veld dolen. Alle spelers hebben de beste bedoelingen om er iets van te maken, maar de chemie tussen de linies en in de linies onderling ontbreekt. En als dat niet verandert zal het puntentotaal van ONT niet ver meer oplopen.

Tegen Hardegarijp wilde ONT coach Dennis Stuiver dezelfde overrompelingstacktiek als tegen CVVO toepassen. Centrale verdediger Oebele Twijnstra doorschuiven en Hardegarijp keuzes laten maken. Het liep anders want al in minuut één ontsnapte ONT aan een achterstand, de lat redde ONT. In de twaalfde minuut was het wel raak voor de thuisclub. Na een corner belandde de bal voor de voeten van Rick de Groot en die kreeg alle tijd om doeltreffend uit te halen. Twee minuten later was het weer gelijk. Stefan Roffel bracht de bal in de zestien en daar haalde Twijnstra (toch nog effect) hard uit. De ONT supporters gingen er toen even voor zitten met de gedachte dat er misschien iets te halen was. Maar ondanks het lekkere temperatuurtje was het "kouwe kermis" want Hardegarijp bleek meester over ONT. Hardegarijps meest talentvolle speler Berwout Beimers (18 jaar, zijn naam zal binnenkort opduiken bij een Top- of Hoofdklasser) spaarde ONT eerste nog met een schot naast om in de 20e minuut geheel vrijstaand een voorzet binnen te tikken. Zeven minuten voor rust verdubbelde Beimers zijn productie. Beimers strafte "gegriem" in de ONT defensie genadeloos af.

De 3-1 ruststand was voor ONT niet hopeloos en ONT gooide na rust ook wel wat meer de schroom van zich af. Maar het was niet genoeg. Het lukt ONT ook in de tweede 45 minuten niet om ook maar één vloeiende combinatie op de mat te leggen. De onderlinge communicatie bleek slecht. ONT speelde reactie voetbal. In aanvallend opzicht kan dat prima zijn (zie de strijdwijze van Nijlân), in verdedigend opzicht betekent het achter de feiten aanlopen. En ondanks een optisch veldoverwicht van ONT liep ONT ook in de tweede helft achter de feiten aan. Zelfs al zou Twijnstra een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer hebben gescoord, de ONT'er veroverde de bal en kwam oog in oog met doelman FJ Oosterhuis maar schoot naast, zou ONT niet hebben gewonnen. De dadendrang van ONT was daarvoor te ondermaats. De thuisclub maakte met doelpunten van Erwin Dijk en Leo Spindelaar alsnog korte metten met ONT. Voor de derde keer achtereen een 5-1 op het scorebord, voor de tweede keer achtereen in het nadeel van ONT.

ONT coach Dennis Stuiver was klip en klaar in zijn beleving van de wedstrijd: "Wanneer een tegenstander beter is moet je dat compenseren. Dat kan met lef, strijdlust, onverzettelijkheid of bedenk maar iets. Als je niet compenseert maak je een gelaten en verslagen indruk."

Is er dan nog wat positiefs te vertellen? Ja, want degradatieconcurrent 't Fean '58 blijft ook verliezen. ONT heeft één punt voorsprong op 't Fean '58 waarbij 't Fean '58 één duel minder speelde. Dat ene duel minder wordt Paasmaandag ingehaald. Tegenstander is dan..... Hardegarijp.

ONT speelt op zaterdag 2 april thuis tegen koploper VEV '67. Aanvang wedstrijd 15.00 uur!