VVI 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

5 december 2015 14:30

Jong, J. De

OPEINDE - Vorige week zakte ONT collectief door de ondergrens. De revanche daarop was er tegen VVI. Er werd een collectieve prestatie geleverd. Niet dat ONT goed was, VVI was beter, maar er was wel de discipline die tegen De Wâlde ontbrak. Een rode kaart van VVI hielp ONT uiteindelijk in het zadel. Met de overwinning houdt ONT zicht op de onderkant van de brede middenmoot in de 2e klasse I.

Met een stormachtige wind scheef over het veld, startten beide teams met de wetenschap dat de statistieken in het voordeel van de bezoekende partij waren. Van de tien competitiewedstrijden die ONT en VVI tegen elkaar speelden, werden er acht door de bezoekende partij gewonnen. ONT en VVI wonnen elk slechts één thuisduel van die serie competitiewedstrijden.

De eerste wapenfeiten nam ONT voor haar rekening. Al in minuut één was er een schot van Egbert Hulziga dat over ging en drie minuten later tikte Teake van der Hoek de bal naast uit een voorzet van Jacco Tuinstra. Daarna liet VVI zien waarom het virtueel maar één puntje minder heeft dan de drie koplopers Zeerobben, Broekster Boys en VEV '67 met elk 25 punten. De oranjehemden uit Idskenhuizen, deze keer gestoken in blauwe reserveshirts, voetbalden een stuk gemakkelijker dan ONT. Gevaar kwam er vooral uit corners, fijn aangesneden door Ronald de Jong. De VVI aanvoerder slaagde er in de bal steeds binnen het vijf meter gebied te plaatsen. Daardoor ontstonden hachelijke situaties voor het domein van ONT doelman Rory Bruinja. Maar die hield zijn doel schoon, kopballen van Menno de Vries en Hylke de Vries gingen over en Stefan Roffel werkte een bal van de doellijn. Op een vrije trap van De Jong reageerde Bruinja allert, een slappe inzet van Menno de Vries verontrustte de ONT doelman ook niet en met een reflex-redding hield Bruinja bij een onoverzichtelijke scrimmage de bal uit het doel. Achteraf zie de ONT doelman: "Ik had vandaag magneten in mijn handschoenen". Dat de ONT doelman zo vaak genoemd wordt geeft wel aan dat VVI de bovenliggende partij was. ONT had niet heel veel in de melk te brokkelen. De 1-0 voorsprong vlak voor rust kwam dan ook volslagen uit de lucht vallen. VVI verdedigde volkomen verkeerd uit, Oebele Twijnstra pikte de bal op en zette Hulzinga aan het werk. Die draaide om zijn tegenstander en schoot via de binnenkant van de paal raak. ONT in euforische stemming en daardoor even niet bij de les. Dat gaf Johannes Lindeboom de gelegenheid vanaf de aftrap op te stomen naar het ONT doel. Zijn beslist niet slechte inzet werd een prooi voor Bruinja.

De tweede helft startte voor ONT identiek aan het eerste bedrijf. Binnen drie minuten twee kansjes. Van der Hoek probeerde eerst VVI doelman Jan Dik Piersma in de korte hoek te verrassen om dat even later met een schot te doen. Tussendoor was het weer een corner die voor gevaar voor het ONT doel zorgde. Tobias Draaisma wipte de bal over het ONT doel. In de 57e minuut ontstond de situatie die een rode kaart voor VVI speler Sido Oosterhof betekende. Vlak voor het eigen strafschopgebied beging Tuinstra een overtreding op Oosterhof. Die reageerde daar op met een rake trap op de ONT speler en dat ontging de prima leidende scheidsrechter De Jong uit Groningen niet. VVI verder met tien man maar daar was in het veldspel niets van te merken. Sterker nog, na een foute breedtepass van ONT leek Lindeboom de gelijkmaker te gaan scoren. Zijn geplaatste bal ging net naast de kruising. Dat was ook wat de bezoekers zich konden verwijten. Beslist het betere van het spel hebben, vooral gevaarlijk zijn uit stilstaande situaties, maar geen echt uitgespeelde kansen creëren. ONT was wat dat betreft een stuk effectiever. Toen de ruimtes bij VVI in de laatste tien minuten wat groter werden profiteerde ONT daar van. Zes minuten voor tijd bereikte Van der Hoek invaller Otto Kooi. Die benutte zijn tegenstander als draaipunt en scoorde 2-0. Hans Neuenschwander had daarna voor VVI de aansluittreffer op het hoofd. Maar geheel vrijstaand en drie meter voor het ONT doel kopte de VVI'er de bal in handen van wie anders dan Bruinja.
Van der Hoek zorgde in de laatste minuut voor de ONT slagroom op het toetje. Na een kien passje van Sjoerd Venema scoorde de ONT aanvaller beheerst. Zonder nog heel veel extra tijd bij te tellen blies De Jong de partij daarna tot een einde.

ONT kon drie belangrijke punten op het conto bijschrijven. Tegen een beter spelend VVI misschien niet verdiend, maar daar maalde niemand om in het Opeinder kamp. Na het rampzalige optreden vorige week tegen De Wâlde begreep iedereen ook dat het anders moest. Nu was er wel discipline en werd er met en voor elkaar gewerkt. Compact spelend werd het VVI heel lastig gemaakt tot uitgespeelde kansen te komen.

Omdat de ploegen in het onderste gedeelte van de ranglijst vooral verloren, heeft ONT wat meer aansluiting bij de onderkant van de middenmoot.

Volgende week speelt ONT uit tegen Heerenveense Boys dat drie punten meer heeft dan ONT. Een belangrijk duel en tegelijkertijd ook het laatste duel voor de winterstop. Aanvang wedstrijd 15.00 uur!