26'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

26 september 2015 14:30

Vinke, D.

ZWAAGWESTEINDE - De eerste helft die ONT op de mat legde tegen de puntloze nummer laatst Zwaagwesteinde was best nog acceptabel. Maar de 0-1 voorsprong verdween in de tweede helft als sneeuw voor de zon toen de thuisclub bereid bleek de mouwen tot over de oksels op te stropen. ONT gaf in die strijd niet thuis.

Misschien waren de bespiegelingen vooraf wel te mooi. ONT pakte vorige week heel nuttig drie punten tegen Hardegarijp en de logische drie punten tegen Zwaagwesteinde zouden ONT al op een mooie plaats op de ranglijst brengen. Maar er was blijkbaar buiten de waard gerekend; Zwaagwesteinde zag in ONT het doel om de eerste punten bij te schrijven. En dat lukte; puur op basis van strijdlust.

De eerste helft was van ONT zijde best acceptabel. Bij vlagen werd de tegenstander voetbalend onder druk gezet. Hoewel de eerste kans wel voor de thuisclub was. Wymer de Vries mocht door over rechts, zijn schot werd gepareerd waarna ONT doelman Rory Bruinja de inzet van René Vellinga buiten zijn doel hield. ONT had het betere veldspel en daar ontstonden kansjes uit voor Gerrit-Jan Kooistra en Oebele Twijnstra. Het betere spel van ONT werd in de 26e minuut beloond. Rechtsachter Freerk Veenstra waagde een uitstapje over de middellijn en vond daar met een kien passje Twijnstra. De ONT middenvelder ontdeed zich van zijn tegenstander en scoorde met een bekeken schuiver in de lange hoek. Egbert Hulzinga had daarna de kans ONT op 0-2 te brengen. De kopbal van ONT's nummer negen belandde op de handen van doelman Johan Kleefsta en de rebound was te moeilijk om te kunnen scoren. Stefan Roffel schoot nog een keer voorlangs terwijl in de slotminuut de thuisclub nog een heel beste kans kreeg. Jacco Tuinstra verdedigde ongelukkig uit waarna René Vellinga opeens een vrije schietkans had. De reflex van Bruinja was uitstekend, de inzet werd een corner.

De tweede helft kan heel kort worden samengevat. Zwaagwesteinde stroopte de mouwen op en ONT deed dat niet. In twintig minuten tijd ontsnapte ONT aan tegendoelpunten omdat Wymer de Vries een bal breed legde in plaats voor eigen succes te gaan, René Vellinga dat ook deed en Jan Visser verzuimde de bal uit een voorzet bij de tweede paal in te koppen. Het was uitstel van executie. Want in de 66e minuut scoorde De Vries uit een corner de gelijkmaker en vier minuten later zorgde dezelfde speler ook voor de 2-1 voorsprong. Drie minuten voor tijd

vervolmaakte De Vries zijn middag met een derde doelpunt en dus een glaszuivere hattrick.

ONT stelde tegenover het strijdgeweld van de thuisclub niks. ONT werd overlopen en deed ook nog eens veel dingen fout. Het tweede doelpunt van de thuisclub was daarvan een schrijnend voorbeeld. Er was ONT balverlies op de middellijn met veel te veel mensen al voor de bal. Met als gevolg dat er twee ONT verdedigers tegenover vijf rood/groenen stonden. Waarbij dan ook nog het idee ontstond dat er geen ONT'ers waren die tot het gaatje gingen om de verdediging nog te helpen.

ONT coach Dennis Stuiver over de wedstrijd: "We hebben 20 minuten redelijk de regie gehad over de wedstrijd. In die periode komen we dan ook op 0-1. Misschien hadden we de voorsprong moeten uitbouwen. Maar goed, de wedstrijd duurt langer dan 20 minuten. Er is meer voor nodig om in de tweede klasse te winnen dan dat wij lieten zien. Volgende week gaan we er met volle moed weer tegen aan."

Volgende week speelt ONT thuis tegen koploper Zeerobben. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.