Opkikker voor ONT met 1-0 winst tegen Dokkum

69'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

4 april 2015 14:30

Westerloo, T

OPEINDE - Het zat ONT niet mee in de afgelopen weken. Uit drie wedstrijden werd één schamel puntje behaald. In de race om het kampioenschap kwam dzaterdag e 1-0 winst op runnner-up Dokkum dan ook als geroepen. ONT speelde zakelijk, gedisciplineerd, gaf weinig weg en scoorde met een gelukje.

ONT trainer Dennis Stuiver besloot tegen Dokkum de normale ONT tactiek aan te passen. Door de mindere resultaten van de afgelopen weken wilde Stuiver terug naar de basis. Dat betekende niet het “ONT vooruit voetballen”, maar wat meer inzakken en compact spelen. En dat ging de eerste helft heel behoorlijk. Dokkum is een ploeg die achterinsen heeft die met een prima pass de spitsen kunnen bereiken. Dat poogde Dokkum ook vanaf de aftrap te doen, maar het compacte ONT ging goed om met de lange ballen van de bezoekers. Theo de Vries de zeer succesvolle interim-trainer van Dokkum (19 punten uit 7 duels) zag dat ook en wilde daar zijn spelwijze op aanpassen. Hij verordonneerde zijn ploeg meer te gaan voetballen. Maar eigenlijk kreeg Dokkum de gehele eerste helft geen kansen, geen uitgespeelde kansen in ieder geval. Er was af en toe wel wat rumoer voor het ONT doel, maar gevaarlijk werd het nooit. En wat stelde ONT daar tegenover? Het bleef vooral bij kansen op kansen waarbij die kansen op kansen nooit tot een 100% kans leidden. Er waren pogingen van Oebele Twijnstra met een geplaatst schot dat corner werd en Teake van der Hoek die een bal over het doel punterde. De beste kans voor ONT was er in de slotminuut van de eerste helft. Twijnstra veroverde de bal op Christiaan Wijnsma en had daarna een vrije schietkans. Een spits had op doel gepoeierd, Twijnstra besloot af te leggen op Egbert Hulzinga. En die moest nog een tegenstander voorbij wat niet lukte, weg kans voor ONT.

De tweede helft besloot Stuiver ONT meer naar voren te laten spelen. Tegen het gevaarlijke Dokkum betekent dat ook risico’s en dat was al duidelijk in de 47e minuut. ONT leed balverlies waarna Minne Zijlstra oog in oog kwam met ONT doelman Rory Bruinja. De doelpoging van Zijlstra strandde op het lichaam van de ONT doelman. Een fraaie ingreep van ONT’s centrale verdediger Jacco Tuinstra luidde een goeie kans is voor ONT. Tuinstra was Zijlstra te slim af en zette daarna met een mooie passe Teake van der Hoek alleen voor Dokkum doelman Erwin Halman. De Dokkum doelman, normaal keepend in Dokkum 3 maar invaller wegens afwezigheid van de eerste en tweede doelman, klaarde de situatie. Aan de andere kant moest Bruinja weer aan de bak. Na een prima aanval van Dokkum werd Nick Keekstra vrij voor de ONT goal gezet. Maar ook nu redde Bruinja. Drie minuten later lag de bal aan de andere kant

Hielke Knippels, in de tweede helft nadrukkelijk aanwezig als aanjager op het ONT middenveld.

wel in het netje. Hielke Knippels, in de tweede helft ONT’s aanjager op het middenveld, bracht de bal voor het doel. De bal belandde bij de tweede paal en leek een gemakkelijke vangbal voor Halman te worden. Maar de Dokkum doelman liet de bal door de vingers glippen waarna Egbert Hulzinga de bal bij Twijnstra bracht die alleen maar hoefde binnen te tikken.

De bezoekers probeerden daarna nog wel een doelpunt te forceren maar verder dan een schot van afstand door Dennis de Bruin dat door Bruinja corner werd getikt, kwamen de Dokkumers niet. ONT verzuimde om de veilige 2-0 te maken omdat, net als in de eerste helft, er geen echte kansen werden gecreëerd. En zo bleef het bij een zuinige maar mooie 1-0 overwinning voor ONT.

Paasmaandag speelt ONT uit tegen Wykels Hallum, aanvang wedstrijd 17.00 uur!