92'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

14 februari 2015 14:30

Blom, J.E.

OPEINDE - Niet voor het eerst dit seizoen slaagde ONT er in het publiek te trakteren op een onderhoudend potje voetbal. De thuisclub koppelde passie aan proberen te voetballen. En omdat tegenstander S.C. Stiens niet naar Opeinde kwam om zich in te graven ontstond er een prachtige wedstrijd die boeide van begin tot eind.

Vanaf minuut één waren de intenties van beide teams duidelijk; naar voren spelen. Dion Smits liet dat voor de thuisclub zien met een schot en voor de bezoekers vroeg Almer Hietkamp nadrukkelijk aandacht van de ONT verdediging. Het was de opmaat van een boeiende eerste helft. De mogelijkheden regen zich aaneen. Hielke Knippels nam S.C. Stiens (SCS) doelman Ronald van Klinken onder vuur, maar de ervaren goalie gaf geen krimp. Voor SCS kwam het gevaar vooral over links waar handenbindertje Hietkamp voor gevaar zorgde. Hietkamp had in de 14e minuut moeten scoren. De SCS speler werd de diepte in gestuurd, kwam goed naar binnen en had eigenlijk vrij baan om te scoren. Dat liet Hietkamp na, ONT ontsnapte aan een achterstand. Twee minuten later stond de 1-0 op het scorebord. Dion Smits, het handenbindertje aan ONT zijde, schoot vanaf de punt zestien de bal fantastisch binnen. Doelman Van Klinken was kansloos. Het was voor SCS trainer Marius Hendriks wel het sein de bakens te verzetten. Het veldoverwicht dat ONT had kwam door een doorschuivende verdediger. SCS probeerde dat op te lossen door ook één op één te gaan spelen. Voor het publiek was dat mooi, want het werd daardoor nog meer een open duel. Kansen op doelpunten bleven er over en weer ontstaan. Uit een pass van Oebele Twijnstra schoot Otto Kooi voorlangs en ONT doelman Rory Bruinja moest redden op een hard schot van SCS topscoorder Jorrit Bergsma. Met Bergsma is ook de meest gevaarlijke speler van SCS genoemd. De aanvaller voetbalt ongecompliceerd en vuurt op doel waar dat kan. Op het half uur schreeuwde heel ONT om een strafschop toen Van Klinken Otto Kooi torpedeerde. Scheidsrechter Blom uit Dokkum legde de bal op de rand van het strafschopgebied en de SCS doelman kwam er met geel goed van af. De vrije trap leverde niets op.

ONT vergat daarna de voorsprong te vergroten. Knippels kwam één op één met Van Klinken en scoorde niet en ook Smits kwam oog in oog met Van Klinken maar scoorde niet. Drie minuten voor rust leek de gelijkmaker in de maak. Hietkamp, weer hij, kwam vrij voor Bruinja, de ONT doelman redde. De rebound was voor Bergsma maar die treuzelde te lang en ONT klaarde de situatie. Dat lukte een minuut later niet. Hietkamp profiteerde van de ruimte die ONT weg gaf, zijn voorzet werd door Bergsma omgezet in een doelpunt.

ONT keek na rust snel tegen een achterstand aan. Gerbrand Sinnema vond een gaatje tussen de paal en de grijpgrage handen van Bruinja. Eigenlijk een onverwacht doelpunt. ONT was er wel even door van slag. Ook al was er een minuut later al bijna de gelijkmaker. Uit een voorzet van Hielke Knippels kopte Kooi op doel, de bal werd van de lijn gehaald door een SCS verdediger. ONT had toch een periode nodig om zich te herpakken. En ook om zich in te stellen op een ander spelletje van de bezoekers. Die zochten nog meer dan in de eerste helft de lange bal op de spitsen (S.C. Stiens trainer Hendriks: “Zij speelden één op één, dan ligt er ruimte achter de verdediging, dus naar voren die bal en doorkoppen). Met nog een half uur te spelen kwam ONT langszij. Smits kwam met een actie tot op de achterlijn, bediende Jacco Tuinstra en dat betekende 2-2. Tien minuten later mocht Bruinja vol aan de bak op een vrije trap van Gerrit Winkel. Bruinja tikte de bal uit de rechterbenedenhoek. De bedoelingen van Hendriks c.s. werden tien minuten later weer duidelijk. Bergsma schoot maar weer eens op doel, Bruinja redde en de rebound was aan de SCS aanvaller niet besteed. ONT kwam een

Dion Smits “man of the match” met een fraai doelpunt en
twee assists.

kwartier voor tijd op voorsprong door een doelpunt van Jaap-Jan van Leeuwen. De middenvelder scoorde met een hobbelend schot uit een voorzet van Smits. Jeroen van Wijk vergat daarna de partij op slot te gooien. Uit een uittrap van Bruinja stond Van Wijk zomaar voor Van Klinken. Het net wachtte op een lobje of een schot langs de doelman. Van Wijk liet de SCS doelman redden. Voor ONT bleef het uitkijken op bevliegingen van Bergsma, bijvoorbeeld in de 88e minuut. SCS kreeg een vrije trap op twintig meter van het doel. Bergsma schoot langs de muur en dat was de hoek van Bruinja die met een prima parade redde. Al in blessuretijd zette ONT de 4-2 eindstand op het scorebord. Van Wijk bracht de bal vanaf de achterlijn bij Tuinstra en die scoorde van dichtbij.

Een prima overwinning van ONT op een goede tegenstander. S.C. Stiens trainer Marius Hendriks had wel een verklaring voor het verlies: “ONT won het op duelkracht. Wij hadden te vaak de bal niet als het op duels aankwam.” ONT trainer Dennis Stuiver vatte de wedstrijd als volgt samen: “We hadden vrij snel de controle over de wedstrijd, zowel bij balbezit als balverlies. Maar na de 1-0 voorsprong waren we te gedreven op zoek naar de 2-0 waardoor het wat onzorgvuldig werd en de gelijkmaker viel. De snelle achterstand na rust kwam eigenlijk uit de lucht vallen.” De ONT trainer beaamde dat het voor het publiek een aantrekkelijks wedstrijd was: “Dat was het zeker, maar wij waren wel de controle wat kwijt. Het werd een “anybody’s game” die we uiteindelijk in ons voordeel beslissen door collectief ‘ad-hoc’ te organiseren en door heel hard te werken.”

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen Wykels Hallum, aanvang 14.30 uur.