ONT houdt stand tegen FC Grootegast; 1-1

1 - 1

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

2 mei 2015 14:30

Jager, R.

GROOTEGAST - In een enerverende wedstrijd boekte ONT een 1-1 gelijkspel, waar het “kwartje” voor beide partijen ook de ander kant op had kunnen vallen. Voetballend was FC Grootegast (FCG) beter maar daar zette ONT een collectief en strijdend team tegenover. En dat was de basis voor de terechte eindstand.

Zo’n 600 toeschouwers kwamen af op het duel tegen FCG en ONT. Voor ONT was het scenario vooraf duidelijk. Winst betekende kampioen, een “draw” betekende volgende week een uitermate belangrijk duel thuis tegen Rottevalle en bij verlies had ONT het niet meer in eigen hand (FCG volgende week uit tegen VC Trynwâlden). Het werd dus 1-1 en daarmee behield ONT één punt voorsprong op FCG. En dus staat er voor ONT volgende week opnieuw een kampioenswedstrijd op het programma. En dat in de derby tegen Rottevalle. Een prachtig scenario!

In Grootegast gebeurde er eigenlijk de eerste twintig minuten helemaal niks. Het was aftasten geblazen. De eerste mogelijkheid was er voor de thuisclub. Ronald Horinga gaf de voorzet waarna Rolf Hazenberg de bal met het hoofd naast het ONT doel knikte. Na die twintig minuten kwam er wat vuur in de strijd, hoewel de oorzaak misschien wat minder fraai was. Her en der waren wat opstootjes waar scheidsrechter Jager even handelend moest optreden. Een echt grote kans op een voorsprong voor FCG was er in de 23e minuut. Het was aan een formidabele redding van ONT doelman Rory Bruinja te danken dat de vrijstaande Arjen Veenstra niet scoorde. Dat ONT in de 32e minuut op voorsprong kwam, viel een beetje uit de lucht. Otto Kooi, invaller spits voor de geschorste Teake van der Hoek, anticipeerde goed op een lang bal en verschalkte FCG doelman Erwin Mensink. Een minuut later herhaalde Kooi zijn kunstje, maar nu werd de bal van de lijn geroeid. FCG zocht wel steeds naar voetballende oplossingen om tot scoren te komen. ONT had daarbij niet veel grip op de steekballetjes en “lopende” middenvelders. En daar kwam ook de gelijkmaker uit voort. Rick Buma ontving de bal uit een voorzet vanaf rechts en op zijn inzet had Bruinja geen antwoord. Dat had de ONT doelman wel op een doelpoging van Ite Hooisema in de slotminuut van de eerste helft. Hooisma besloot tot een schot waar afschuiven op een medespeler wellicht tot de 2-1 had geleid. Nu redde Bruinja.

ONT doelman Rory Bruinja had met enkele formidabele reddingen een groot aandeel in het punt voor ONT.

De tweede helft werd een meeslepend duel. FCG zette het gas er vol op en ONT moest terug. Compact spelend gaven de bezoekers niet veel weg, maar het was wel steeds alle hens aan dek. Waar mogelijk viel ONT wel aan en dus waren er kansen aan beide kanten. Een opsomming; Bruinja pakte een voorzet van Hooisema, Egbert Hulzinga bestookte Mensink met een prima schot, Dion Smits liet een vrije trap net niet genoeg dalen, Bruinja redde op een inzet van Bennie Kits en Kooi had net niet voldoende controle om Mensink nog een keer te passeren. De grootste kans voor ONT was er net over het half uur. Hendrik Mulder leek te gaan scoren maar de bal eindigde op de buitenkant paal. Het resterende kwartier blonk vooral uit in wilskracht van beide kanten, maar vooral ook van wegebbende krachten bij beide partijen.

Het bleef bij 1-1 en zo nam ONT een belangrijk puntje mee uit Grootegast.

ONT coach Dennis Stuiver was trots op zijn team: “Trots op de jongens vanwege de discipline omtrent de taakgerichtheid in een open en, voor het publiek, een aantrekkelijke wedstrijd. We kwamen voor het kampioenschap maar wisten bij gelijkspel het initiatief, in de titelstrijd, bij onszelf te houden. De wedstrijd bleef boeiend tot het laatste fluitsignaal, dat voor de fysieke gesteldheid van sommige spelers als een bevrijding kwam.”

Stuiver keek ook al even vooruit naar volgende week: “Een mooi scenario volgende week. En dat is uiteindelijk de verdienste van een goed seizoen. Thuis, middels een derby, de mogelijkheid hebben om kampioen te worden is prachtig. Het zal wederom een wedstrijd worden waarbij we alles van onszelf moeten vragen om deze in ons voordeel te beslissen.”

De enige manier voor ONT om kampioen te worden is zaterdag a.s. te winnen van buur Rottevalle. Een prachtig affiche!. Aanvang 14.30 uur.