82'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

21 maart 2015 14:30

Eijden, M.T.R. van

OPEINDE - ONT worstelt al een paar weken met de vorm. Dat leidde vorige week uit tegen VIOD tot een nederlaag en daar kwam zaterdag thuis tegen WTOC een volgende nederlaag achteraan. Twee minuten voor afloop was de stand 2-1, vier minuten in blessuretijd stond er 2-4 op het scorebord.

Op 28 februari won ONT 1 met 1-0 van SC Berlikum. Eigenlijk kondigde zich toen al aan dat ONT niet meer lekker aan het ballen was. Er werd wel gewonnen maar niet met goed voetbal. Daarna volgde een moeizame 2-4 winst op FC Birdaard en vorige week werd met 2-1 verloren van VIOD. Iedereen, maar dan ook iedereen was er vooraf van overtuigd dat de matige partijen van de afgelopen wedstrijden tegen WTOC een andere koers zou worden gegeven. Hoe anders zou het lopen.

ONT coach Dennis Stuiver startte met de debuterende A junior Gerard Douwsma (18 jaar) centraal achterin op de plaats van de niet wedstrijdfitte Oebele Twijnstra. Gedurfd, maar Douwsma veegde zijn paadje meer dan schoon. Al snel werd duidelijk dat ONT geen gemakkelijk middagje tegemoet ging. Want de eerste schermutselingen waren voor de ONT goal. Na vijf minuten moest ONT doelman Rory Bruinja handelend optreden na een lange bal en dat moest de ONT doelman twee minuten later opnieuw. De moedige redding ging ten

ONT doelman Rory Bruinja kwam gehavend uit de strijd. Een ziekenhuisbezoek bleek noodzakelijk.

koste van een fikse blessure. Bruinja werd in het gezicht geraakt door de schoen van WTOC’er Nyckle Smeding. Het oplappen duurde tien minuten en na de wedstrijd was de gang naar het ziekenhuis noodzakelijk. Daar werd een wond aan de kin en boven de lip gelijmd.

De eerste open kans van de wedstrijd was voor ONT. Teake van der Hoek worstelde zicht langs een paar WTOC verdedigers en besloot daarna direct op doel te schieten. Nog een paar stappen richting WTOC doel was handiger geweest. Nu keek WTCO doelman Geoffry Hoiting de bal naast. Een evenzo grote kans kregen de bezoekers. De WTOC gangmaker over rechts Tedo de Bruin bracht de bal voor het ONT doel waar de vrijstaande Jitze Keizer er in slaagde de bal over de ONT vesting te jagen.

Bleef de eerste helft doelpuntloos, de tweede helft vergoedde dat met zes doelpunten ruimschoots. Twee minuten na rust had de eerste goal al moeten vallen. Sjoerd Venema verscheen oog in oog met Hoiting, de WTOC doelman klaarde de situatie. Een minuut later klonken er alarmbellen bij ONT. Jaap de Bruin kreeg de bal niet lekker mee, maar via via kwam de bal voor de voeten van Erik Jan Dijkstra. Het schotje dat Dijkstra produceerde verontrustte Bruinja niet. De 1-0 voorsprong van ONT in de 58e minuut kwam ietwat onverwacht en zeker niet uit een veldoverwicht. Hielke Knippels stuurde Dion Smits op pad en die faalde niet oog in oog met doelman Hoiting. ONT leunde daarna wat op die voorsprong, maar overtuigde niet. Te veel passes gingen fout, te veel foute beslissingen, te veel basisprincipes waren niet aan ONT besteed. En dus kwam de gelijkmaker op het scorebord. Een memorabele tegentreffer. Net over de middellijn en dichtbij de zijlijn mocht Berend Jan Prins een vrije trap nemen. Met het windje mee stuurde Prins de bal richting ONT doel waar enkele ONT’ers besloten niet in te grijpen waardoor Bruinja niet in de gaten had welke route de bal ging volgen. Via de binnenkant van de paal werd het 1-1. Bruinja over die bal: “Ik zag de bal te laat. Op het laatste moment stapte er iemand van ons weg en was ik kansloos.”

Een tijdlang gebeurde er niet veel op het veld. En toen ONT in 82e minuut scoorde leek dat beslissend voor de wedstrijd. Jaap-Jan van Leeuwen streepte vanaf eigen helft een vrije trap op Smits die na een mooie balaanname de 2-1 aantekende. Dat leek genoeg voor de overwinning. Totdat ONT twee minuten voor afloop de bal niet wegwerkte en Jaap de Bruin daar van profiteerde. Maar ook een punt bleef niet in Opeinde. Jacco Tuinstra koos in de 90e minuut voor een duel waar een bal op Bruinja logischer leek. Nu was balverlies het gevolg wat Prins de mogelijkheid gaf de bal fraai in het kruis te deponeren. De 2-4 eindstand ontstond in blessuretijd. Een uitval werd afgerond door Jaap de Bruin.

En zo stond ONT voor de tweede maal op rij met lege handen. Hard werken was vandaag het probleem niet, maar het voetbal is uit de ploeg. De vorm is weg en dat is iets ongrijpbaars. ONT aanvoerder Gerrit-Jan Kooistra toonde zich strijdbaar: “Tis gewoon zonde! Je weet dat het voetbal in deze ploeg zit, dat hebben we meermaals laten zien.  We moeten deze fase, die in ieder seizoen zit, komende week afsluiten. Vervolgens vol lef, durf, inzet en overtuiging de punten weer gaan pakken! Niet meegaan in het spel van de tegenstander maar ons eigen spel spelen.”

Die lef, durf, inzet en overtuiging kan ONT volgende week uit tegen het vrijwel gedegradeerde (want, dertien punten achterstand op een herkanserplaats) VC Trynwâlden laten zien. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.