Strafschop brengt ONT 1-0 winst op SC Berlikum

52'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

28 februari 2015 14:30

Buitenhuis, V.

OPEINDE - Nooit was de wedstrijd ONT - SC Berlikum goed. De eerste helft was ronduit slaapverwekkend. De tweede helft bleek spectaculair waarbij ONT vergat de wedstrijd op slot te gooien. Een benutte strafschop hielp ONT aan de 1-0 overwinning.

De wedstrijd ONT -  SC Berlikum (SCB) was de strijd tussen de nummer twee ONT (14 – 32) tegen de nummer drie SCB (16 - 31). Beide teams in achtervolging op de koploper FC Grootegast (16 - 35). In de eerste helft maakte geen van beide teams waar de bovenliggende partij te willen zijn. Het was aftasten geblazen. En beide partijen slaagden er niet in rust in het spel te brengen. Het gebeurde te vaak dat een speler met een geel shirt de bal inleverde bij een speler met een oranje shirt. Waarna die speler in het oranje shirt dacht “doe dat nog maar es over” en de bal weer bij een speler in een geel shirt bracht. Kortom een bedroevend niveau. De eerste helft kende maar een paar noemenswaardige momenten. ONT doelman Rory Bruinja pakte in de vijfde minuut een inzet van Jeffrey Draaisma. ONT testte twee keer de 16 (!!) jarige SCB doelman Michael Koops en die bleef fier overeind. ONT ontsnapte aan een achterstand toen all-time clubtopscoorder Jacob Dirk Tuinenga (173 goals sinds 2001) een teenlengte te kort kwam op een voorzet. Bruinja snoepte even later nog de bal voor de voeten weg van Jarco Kingma. Twee minuten voor rust dacht ONT te scoren. Na een voorzet van Teake van der Hoek bokste Koops de bal voor de voeten van Sjoerd Venema. De ONT middenvelder liet daarna een geplaatst schuivertje los dat van de lijn werd gehaald door een SCB verdediger.

De tweede helft vergoedde veel van wat de eerste helft miste. Niet dat het spel goed werd, maar er was aan beide zijden veel meer passie, er werd energie in het duel gestopt. De eerste kans was voor ONT. Egbert Hulzinga kopte naast uit een voorzet van Stefan Roffel. Aan de ander kan was SCB gevaarlijk met een doelpoging die door Gerrit-Jan Kooistra van de lijn werd gehaald. Kingma liet daarna nog een draaiend schot net langs de ONT paal gaan. Zeven minuten na rust werd de wedstrijd beslist. SCB doelman Koops werkte een bal niet lekker weg, Egbert Hulzinga en Teake van der Hoek waren lastig voor de verdedigers waarna Dion Smits een schot op doel loste. Dat werd gekeerd door Jacob Tymersma en dat gebeurde volgens scheidsrechter Buitenhuis, pas 20 jaar en een prima fluitist,  met de hand. Een strafschop voor ONT en een rode kaart voor Tymersma waren het gevolg. Oebele Twijnstra benutte de strafschop en de 1-0 voor ONT was een feit. Tegen tien man van SCB kreeg ONT daarna legio kansen de partij op slot te gooien. Maar Van der Hoek schoot te snel na een uitbraak, Hulzinga miste een open kans, Smits vergat te scoren dat deed ook Jeroen van Wijk. En zo hield ONT bij de bezoekers de gedachte levend dat er nog een puntje te halen viel. Dat zat er niet in want de solide spelende ONT verdediging met Jacco Tuinstra, Oebele Twijnstra, Freerk Veenstra, Gerrit-Jan Kooistra en doelman Rory Bruinja gaf niks meer weg. Hoewel Kooistra in de slotminuut nog wel even handelend moest optreden na een misverstandje in de ONT verdediging.

Niet heel goed voetballen en toch winnen, dat was in het kort ONT - SC Berlikum. “Ja” zei ONT trainer Dennis Stuiver, “Dat klopt. Ik weet niet zeker of je dat een kwaliteit mag noemen, maar om het geluk of toeval te noemen gaat me ook te ver. Wij werken er hard aan om met verzorgd voetbal elke wedstrijd over de streep te trekken. Een waardevolle eigenschap waar ONT trots op mag zijn. Vandaag was de uitvoering niet wat we voor ogen hadden, maar natuurlijk zijn we blij met de drie punten.”

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen rode lantaarndrager FC Birdaard. Aanvang 14.30 uur.