18'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

14 maart 2015 14:30

Lania, G.J.

DRIESUM - In Driesum liep ONT zaterdag tegen de derde nederlaag op in dit seizoen. ONT had in de eerste helft een optische overwicht en ging de rust in met een 0-1 voorsprong. Toen na rust VIOD de mouwen opstroopte ging ONT daar niet in mee. De thuisclub won het op strijd en scoorde twee keer.

Een half uur lang leek er voor ONT niet veel aan de hand. Uit drie goede kansen scoorde ONT één keer en er was controle. Het laatste kwartier van de eerste helft verminderde die controle iets zonder dat de thuisclub gevaarlijk werd. ONT startte sterk met vanaf de aftrap een goede kans voor Jeroen van Wijk. Zijn inzet ging over het doel. Het spelbeeld werd al snel duidelijk, VIOD was niet van plan het spel te maken. ONT moest dat doen en dat ging de Opeindenaren niet echt heel goed af. Het was veel “schuifie schuifie” voetbal, zeg maar horizontaal voetbal. Werd er wel vooruit gespeeld dan ontstond er ook gevaar. Bijvoorbeeld in de 15e minuut. Een voorzet van Van Wijk mondde uit in een scrimmage. Uiteindelijk kwam de bal voor de voeten van Egbert Hulzinga die de verre hoek als doeltreffend eindstation koos. De 100% kans eindigde uiteindelijk op de binnenkant paal waarna een VIOD schoen de bal wegroeide. Drie

Een fraaie goal van Egbert Hulzinga kon een 2-1 nederlaag voor ONT niet voorkomen.

minuten later was Hulzinga wél doeltreffend en hoe! De ONT aanvaller nam een bal vanaf twintig meter in één keer op de slof. Als een raket vloog de bal in de kruising, VIOD doelman Rutger Atema hoorde alleen maar het suizen van de bal. Deed VIOD nog wat terug? Niet echt veel. Er was een vrije trap van Roelof van der Veen waar ONT doelman Rory Bruinja goed het oog op het had. Maar wel was het laatste deel van de eerste helft te zien dat ONT de grip op de wedstrijd wat kwijt raakte. ONT coach Dennis Stuiver daarover: “We hadden een half uur lang de controle. Het enige waar we rekening mee moesten houden was een lange bal op Jelmer Visser, de sterke spits van VIOD. Dat wisten we en dat deden we goed. In dat half uur verzuimden we om 0-2 te maken. In in het laatste kwartier zakte het tempo en was de absolute gretigheid weg. We lieten het spel meer aan VIOD.”

Na rust pakte ONT het eerst wel weer goed op. Hendrik Mulder liet al snel Atema een bal net onder de lat wegtikken en Hulzinga zag Atema een inzet moeizaam keren met de voet. Maar als snel nam de thuisclub het heft in handen. Het team van trainer Theo Alink schakelde een tandje bij en daar ging ONT niet genoeg in mee. Het leidde tot een kans voor Marcel van der Meulen die voorlangs schoot. Maar in de 25e minuut was het wel raak voor de thuisclub. Jelmer Visser scoorde met een geplaatste kopbal, net langs de paal en langs de graaiende handen van Bruinja. ONT liep daarna nog meer achter de feiten aan. Het team van Dennis Stuiver was niet bij machte mee te gaan in het strijdende VIOD. Waarom dat niet lukt is natuurlijk wel een vraag. ONT wil kampioen worden en dan moeten wedstrijden tegen de, met alle respect, laagvliegers gewonnen worden. Van die gewenste beleving was tegen VIOD in de tweede helft niet veel te zien. Dat vond ook Stuiver: ”We begonnen de eerste tien minuten van de tweede helft zoals we wilden en ook besproken hadden in de rust. Dat bracht twee of drie mogelijkheden. Daarna vielen we weer terug in het spel van kort voor rust. Veel duels en strijd en daarin was VIOD beter dan ONT.”

ONT had net voor tijd de winst nog kunnen stelen. Stefan Roffel ging op weg naar het vijandelijke doel maar werd binnen de zestien meter gehaakt. En hoewel de hap uit de grasmat een meter binnen de beruchte lijnen was, legde scheidsrechter Lania de bal er buiten. Een duidelijke fout die ook VIOD beaamde: “Een strafschop en rood voor onze verdediger.” Nu werd het een vrije trap die eigenlijk de nederlaag inluidde. Gerrit-Jan Kooistra zag zijn inzet eindigen in de VIOD muur. De bal verplaatste zich daarna snel naar de ONT kant waarna, na nog wat heen en weer gedoe, Roelof van der Meulen met een kopbal zoals Bep Bakhuys de drie punten voor VIOD veilig stelde.

Een onnodige nederlaag voor ONT dat moet onderkennen dat strijd ook hoort bij het kampioen willen worden. Bij winst had ONT goede zaken gedaan omdat ook koploper FC Grootegast verloor. S.C. Stiens was met 2-1 te sterk.

Zaterdag a.s speelt ONT thuis tegen WTOC, aanvang 14.30 uur.