5 - 4

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

29 november 2014 17:00

Blom, J.E.

ROTTEVALLE - Toen er na twaalf minuten spelen een 0-3 stand op het scorebord stond gaf niemand nog iets voor de kansen van Rottevalle. Maar de thuisclub kwam nog voor rust terug tot 2-3, rook bloed en maakte het karwei na rust af. Het werd 5-4 en ONT liep daarmee tegen de eerste nederlaag in dit seizoen op.

“De Slag om de Leyen” wordt de derby tussen ONT en Rottevalle ook wel genoemd. De derby die ontstond omdat Rottevalle gestaag de weg omhoog vond naar de derde klasse waar ONT afdaalde naar die klasse. De derby stond voor de vijfde maal op het programma. Tussenstand: één keer winst voor ONT en drie keer een gelijkspel.

De wedstrijd stond gepland om 17.00 uur en ondanks de kou en concurrentie van SC Heerenveen en SC Cambuur die beiden thuis speelden, omzoomde toch een aardig aantal toeschouwers het kunstgrasveld op sportpark “It Hagehiem”. En die toeschouwers vergaten 90 minuten lang de kou, want Rottevalle en ONT schotelden het publiek een onvergetelijke derby voor.

ONT verwachtte een vanaf minuut één stormend Rottevalle en dat kwam uit. De technische staf van ONT had daar het strijdplan ook op afgestemd en hoopte met ietwat counterachtig voetbal toe te slaan. En ook dat kwam uit. Binnen twaalf minuten profiteerde ONT van de ruimte die Rottevalle verdedigend liet. Na drie minuten zette Sjoerd Venema ONT spits Teake van der Hoek aan het werk en die scoorde met een puntertje in de lange hoek. Vijf minuten later schoot Egbert Hulzinga de bal vanaf twintig meter langs de verbouwereerde Rottevalle doelman Riekele Borger en vier minuten later maakte Van der Hoek zijn tweede goal na een lange bal van Stafan Roffel. ONT op rozen, maar dat bleek tegelijkertijd funest. ONT ging achterover leunen in plaats van te blijven voetballen. De thuisclub werd nog strijdbaarder en dat resulteerde in de 17e minuut in een doelpunt. Jorrit Schra vertrok over rechts waarna uit zijn voorzet Taeke Visser de bal binnengleed. Toen Steffen Schra vijf minuten later uit een vrije trap 2-3 scoorde was het weer volledig een wedstrijd. ONT coach Dennis Stuiver op de vraag of hij in die fase niet had moeten ingrijpen: “Er is altijd een mogelijkheid om in te grijpen, maar ingrijpen wil niet zeggen dat het beter wordt. Net voor rust zou ik toch wat veranderen, maar dat was net het moment dat de ploeg zelf al dingen aanpaste.” ONT kwam er het resterende deel van de eerste helft niet meer aan te pas. ONT doelman Rory Bruinja voorkwam met ingrepen op inzetten van Visser en René Melleman dat de stand nog voor rust gelijk werd.

Maar direct na rust voltrok het doemscenario van de gelijkmaker zich toch voor ONT. Een als voorzet bedoelde bal van Marcel Hoekstra ging richting verre bovenhoek. Bruinja verkeek zich op de bal en het was 3-3. De wedstrijd op zijn kop en voor ONT zou het nog erger worden. Want in de 53e minuut nam de thuisclub zelfs een voorsprong. Jorrit Schra loste vanaf twintig meter een schot, de stuit in het schot verraste Bruinja en doelpunt nummer vier van Rottevalle stond op het scorebord. ONT herpakte zich wel bij die stand. Er kwam weer meer voetbal in en Hulzinga was twee keer dichtbij een doelpunt. Maar verder dan een kopbal naast en een bal op de paal kwam het niet. Aan de andere kant bleef Rottevalle dreigend met uitvallen via de snelle vleugelaanvallers. En dat leverde uiteindelijk een vijfde treffer op voor de thuisclub. Acht minuten voor afloop werd Jorrit Schra gelanceerd en die was net een fractie eerder bij de bal dan Bruinja. Vanaf twintig meter verdween de bal in het verlaten ONT doel.

Maar de wedstrijd was nog niet gespeeld. ONT ging va-banque spelen en dat leverde twee minuten voor afloop de aansluitingstreffer op . Dion Smits bracht de bal voor het doel waarna Van der Hoek de bal tegen de touwen joeg. Vlak daarna mocht Jacco Tuinstra met zijn tweede gele kaar naar de kant en ging ONT met tien man toch nog op jacht naar een punt. En ver in blessuretijd had de knotsgekke derby bijna een misschien wel terecht 5-5 eindstand opgeleverd. Van der Hoek tikte de bal in een overvol Rottevalle strafschopgebied naar Gerrit-Jan Kooistra, diens schot belandde op de paal. Scheidsrechter Blom uit Zaandam floot daarna voor het einde, eindstand 5-4.

En zo leed ONT dus de eerste nederlaag van het seizoen in een wedstrijd die bol stond van de spanning en sensatie. Een wedstrijd om van te smullen, zeker voor de neutrale toeschouwer maar ook voor de aanhangers van beide clubs. Hoewel de ONT supporters natuurlijk wel teleurgesteld waren. Een 0-3 voorsprong uit handen geven gebeurt niet vaak.

ONT trainer Stuiver vatte de wedstrijd zo samen: “We hebben verloren omdat wij toelieten dat het een derby werd waarin strijd en opportunisme hoogtij vierde. In het eerste kwartier maakten wij goed gebruik van de felheid van de tegenstander, alles liep via plan. De twee tegendoelpunten waren de inleiding tot lange ballen en opportunisme, ook van onze kant. En in dat spelletje bleek Rottevalle de beste. Het werd een derby en dat was niet onze bedoeling.” Maar Stuiver zag ook nog wat positiefs: “Ik hoop dat deze wedstrijd een les is waar wij op de lange termijn beter van worden.”

Misschien moet dat beter worden al op korte termijn want zaterdag a.s. wacht FC Grootegast als tegenstander. De Groningers hebben nu één punt minder dan ONT en azen op de koppositie. De wedstrijd in Opeinde begint om 14.30 uur.