56'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse W2 winn.2 - winn.6

7 juni 2014 14:30

Inia, A.

OPEINDE -  In een wedstrijd die op een verlenging afstevende, scoorde Be Quick Dokkum in de blessuretijd toch nog de beslissende treffer. Zuur voor ONT en feest in Dokkum. Over vier wedstrijden gemeten, twee in de competitie en twee in de nacompetitie, waren het gelijkwaardige duels. Be Quick Dokkum was zaterdag het meest fortuinlijk met promotie naar de tweede klasse als resultaat.

Het was zaterdag goed toeven langs de lijn bij ONT. Een heerlijke temperatuur en een lekker zonnetje. Ruim zeshonderd toeschouwers omzoomden het kunstgrasveld op Sportpark Douwekamp om de finale van de nacompetitie tussen ONT en Be Quick Dokkum (BQD) te bekijken. En daar hadden al die toeschouwers geen spijt van. Die zagen een boeiende wedstrijd waarin beide partijen voetbalden om de winnen. De entree van de teams was sfeervol. Confetti kleurde het veld geel en zwart en 22 ONT F pupillen huppelden aan de hand van de spelers het veld op.

ONT startte met de opdracht om de vorige week opgelopen 0-1 achterstand goed te maken. Maar ONT coach Dennis Stuiver was niet van plan dat vanaf de eerste minuut met opportunistisch voetbal te doen. ONT wilde voetballen en dat wilde ook BQD. In de beginfase waren er voor beide teams direct kansen. De gasten waren het eerst gevaarlijk. Uit een corner kopte Marcel Stormer de bal richting lange hoek waarna Gerrit-Jan Kooistra de bal van de lijn moest koppen. Even daarna kreeg ONT een dot van kans. Via Sjoerd Venema en Otto Kooi belandde de bal bij ONT spits Teake van der Hoek. Die was veel te gehaast in de afwerking waardoor de inzet naast ging. Bij die twee kansen bleef het voorlopig. Beide teams waren aardig aan elkaar gewaagd en geen van beide partijen was van plan alles op de aanval te gooien. Dat er toch een doelpunt viel was aan een verdedigingsfout van ONT te danken. Jacco Tuinstra verspeelde de bal en dat werd uiteindelijk door Rudolf Banga afgestraft. Zijn inzet werd van richting veranderd en daarmee was ONT doelman Rory Bruinja kansloos. Even later leek Banga op weg naar de 0-2, maar nu speelde de BQD aanvaller de bal net iets te veel voor zich uit en kon Bruinja ingrijpen. Acht minuten voor rust leidde Stefan Roffel de gelijkmaker voor ONT in. Een prima individuele actie op het middenveld werd gevolgd door een pass op de geheel vrijstaande Otto Kooi. En Kooi slaagde er in om met een lobje de boomlangs BQD doelman Eelke Kooistra te verschalken. Hernieuwd balverlies aan ONT zijde, Freerk Veenstra wilde het iets te mooi doen, leverde een forse kans op voor Janco Wiersma. Zijn inzet ging rakelings langs de paal naast het ONT doel.

Na rust drong ONT wel wat meer aan en in het eerste gedeelte was er een hoofdrol voor Van der Hoek. De sterke ONT spits schoot eerst net naast maar kreeg even later een strafschop mee. Jelmer Mullender maakte op de achterlijn in de hoek van het strafschopgebied een onnodige overtreding waarna scheidsrechter Adriaan Inia naar de penaltystip wees. Oebele Twijnstra was koelbloedig en benutte de strafschop. Deze stand betekende een verlenging maar daar leken de gasten geen genoegen mee te nemen. Het laatste kwartier van de wedstrijd was het balbezit meer voor BQD waarbij met name van Wiersma erg veel dreiging uit ging. Folkert van Dongera was twee keer dicht bij een doelpunt. Een inzet ging over en Bruinja redde een keer. En na een voorzet van Wiersma liepen Jordi van der Weg en Banga elkaar zo voor de voeten dat de kans om zeep werd geholpen. Voor ONT schoot Van der Hoek nog over en zo leek de wedstrijd op een verlenging uit te draaien. Maar dat werd het niet want al in blessuretijd haalde BQD alsnog de trekker over. Wiersma stond met een voorzet aan de basis, Banga kopte de bal bij de tweede paal binnen. Maar de wedstrijd was nog niet afgelopen en ONT zocht de aanval. Alle ziel en zaligheid werd in de strijd gegooid en het BQD strafschopgebied raakte overbevolkt met zelfs Bruinja die zich in de duels begaf. Heel ONT schreeuwde om een strafschop toen Twijnstra een duw kreeg. Arbiter Inia durfde het niet aan ONT in de fase een tweede penalty te geven.

Na zes minuten blessuretijd was het einde wedstrijd en kon BQD feestvieren. En ONT? Met een ervaring rijker en een illusie armer zal er volgend seizoen weer gestreden moeten worden in de 3e klasse.