86'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse W6 pk3 3A-pk1 3B

24 mei 2014 14:30

Meiring, D.H.R.

OPEINDE -  In de dubbele ontmoeting met Workum in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse klasse kwam ONT als winnaar uit de strijd. Vorige week werd in Workum met 2-3 gewonnen, zaterdag was er opnieuw winst. In Opeinde werd het 3-1. In de tweede ronde wacht nu competitiegenoot Be Quick Dokkum als tegenstander.

Onder prachtige weersomstandigheden en met veel publiek langs de lijn, startte ONT overrompelend. Want al in de 2e minuut stond er 1-0 op het scorebord. Stefan Roffel transporteerde de bal vanaf eigen helft richting Otto Kooi. De ONT spits kopte de bal door waarna de in de basis gestarte A junior Dion Smits vrij baan kreeg richting het doel van Workum. Smits etaleerde zijn talenten door de bal vanaf zestien meter fraai in het kruis te schieten. Workum doelman Jelmer Dijkstra was kansloos.  Smits bleef daarna de aandacht trekken. De balvaardige tiener werd twee keer neergesabeld wat de Workumers Ruben Ydema en Jeffrey Groen op gele kaarten kwam te staan. Het eerste deel van de eerste helft controleerde ONT de wedstrijd aardig. Er waren kansjes voor Freerk Veenstra met een venijnig schot en een kopbal van Smits uit een voorzet van Jacco Tuinstra. Eerste wapenfeit van Workum was er na een half uur spelen. Met het schotje van Jurgen Buma had ONT doelman Rory Bruinja geen moeite. Een grotere kans was er een minuutje later voor Jordy Heeres. Uit de kluts kwam de bal voor de linker van Heeres, het schot dat volgde miste richting en verdween over het ONT doel. Het was in een periode dat ONT het voetballen aan de tegenstander overliet. Workum deed daar niet heel veel mee, maar met hulp van scheidsrechter Meiring uit Groningen kwam er een kans op de gelijkmaker. Al in de blessuretijd van de eerste helft beoordeelde de leidsman een valpartij van een Workum speler als strafschoprijp. Terwijl vriend en vijand het er over eens waren dat de Workumer op de bal stapte en toen zijn evenwicht verloor. Maar de gelijkmaker kwam er niet. Bruinja keerde de strafschop van Gjerryt Hoekstra.

ONT kreeg de tweede helft te maken met een opportunistisch spelend Workum. Het werd druk in en rondom het ONT strafschopgebied. Al direct na rust moest Bruinja in actie komen. De ONT doelman moest gestrekt naar de hoek om een doelpunt te voorkomen. Tien minuten later onderscheidde Bruinja zich opnieuw. Heeres kreeg uit een voorzet vanaf vijf meter een vrije schietkans. Bruinja hield ook deze inzet tegen. Toch kwam de gelijkmaker er. Twintig minuten na rust vergaloppeerde Jaap-Jan van Leeuwen zich en dat gaf Niels Bandstra vrije doortocht naar het ONT doel. Ook nu zat Bruinja nog aan de bal maar de inzet hobbelde toch over de doellijn. Workum rook bloed en interim trainer Jan Vlap zette zijn mannen aan tot nog meer druk. Maar een minuut na de gelijkmaker kwam ONT weer op voorsprong. Stefan Roffel liet vanaf de punt van het strafschopgebied een schot los en zag de bal in de verre hoek in de kruising belandden. Een heerlijk doelpunt! De grotere druk die Vlap wilde kwam er ook. ONT moest achteruit en was bij balbezit te onrustig om het initiatief van de wedstrijd meer naar zich toe te trekken. Dus bleef de druk van Workum ook bestaan en maakte de ONT verdediging overuren. Workum kreeg wel wat mogelijkheden, Groen schoot voorlangs, Heeres

ONT doelman Rory Bruinja;
"man of the match"

schrok van een plotselinge mogelijkheid en schoot over en Bruinja werkte in samenwerking met Gosse-Jorrit Kooistra een bal van de lijn. Vier minuten voor afloop besliste ONT de partij. Roffel zag een vrije trap geblokt worden door de muur, zijn volgende inzet leverde een rebound op voor Jeroen van Wijk die Dijkstra omspeelde en scoorde. In de slotseconden deed Bruinja wat hij de hele wedstrijd al had gedaan. Heeres rommelde door de ONT verdediging en kwam oog in oog met de ONT goalie. Ook nu redde “man of the match” Bruinja.

In de tweede ronde ontmoet ONT nu Be Quick Dokkum dat zich ontdeed van tweede klasser SVM Marknesse. ONT speelt zaterdag 31 mei eerst uit in Dokkum, op zaterdag 7 juni volgt de return in Opeinde.