70'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

10 mei 2014 14:30

Post, D.A.

DOKKUM - Laten we het er op houden dat de nacompetitie die volgende week zaterdag start ONT er van weerhield een fatsoenlijke wedstrijd op de mat te leggen tegen Dokkum. De thuisclub profiteerde in de eerste helft drie keer van de matte instelling van ONT. Na rust was er meer te zien van ONT, maar een 4-2 nederlaag werd niet voorkomen.

ONT begon de wedstrijd met in het achterhoofd de zekerheid van het spelen van nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. Wat nog speelde was of ONT vierde of derde zou worden en dat was bepalend voor het “winnen” van de eerste of derde periodetitel. Dat gegeven boeide ONT evenwel niet echt. De eerste helft was beslist inspiratieloos, de tweede helft liet meer zien wat ONT kan.

ONT startte goed aan de wedstrijd. Er werd gecontroleerd gespeeld waarbij het spel zich vooral op het middenveld afspeelde zonder kansen voor één van de partijen. De 1-0 voor Dokkum na 28 minuten spelen kwam ook wat uit de lucht vallen. Er ging het nodige fout bij het uitverdedigen waarna Jan Gerrit Tacoma de bal langs ONT doelman Hedzer Hoekstra (A junior en invaller voor de geblesseerde eerste doelman Rory Bruinja) schoot. ONT kreeg tien minuten later een kansje toen na een vrije trap van Stefan Roffel Dokkum doelman Patrick van der Velde de bal wegstompte. Het vervolg was een kopballetje van Oebele Twijnstra dat in de handen van de Dokkum doelman verdween. Even later verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Het ONT middenveld kon de bal niet kwijt aan de statische ONT spitsen met als gevolg balverlies en een razendsnelle omschakeling van Dokkum. Martijn Jongeling liet alle ONT’ers de hielen zien en scoorde 2-0. Kort voor rust kwam er ook nog een derde Dokkumer treffer op het scorebord. Jongeling pikte een lange bal op en passeerde Hoekstra. ONT werd nog gevaarlijk met een vrije trap die Stefan Roffel vanaf dertig meter op het Dokkum doel afvuurde. Van der Velde tipte de bal met de vingertoppen over de lat.

ONT leek de tweede helft wat anders aan te pakken dan het eerste deel. Er was meer felheid en meer druk op de tegenstander. Het leidde tot een kans voor Thomas van der Lei die uit een voorzet van Gerrit-Jan Kooistra de bal net naast kopte. Even later profiteerde Dokkum van een aandringend ONT. Dennis de Bruin bood Tacoma een niet te missen kans. Dat de stand een wat draaglijker aanzien kreeg dankte ONT mede aan scheidsrechter Post. De leidsman beoordeelde twee situaties in het Dokkum strafschopgebied als rijp voor een penalty. Situaties die niet bij elke scheidsrechter tot een strafschop leiden. ONT maalde er niet om, Oebele Twijnstra benutte beide elfmeters. Een beste kans op de aansluittreffer was er voor Jeroen van Wijk. Van Wijk ontving de bal na een mooie pass van Twijnstra, zag Van der Velde zijn doel verlaten waarna het lobje net naast het doel verdween.

Hoogtepunt van de middag werd daarna de invalbeurt van Mario Dekker (tien seizoenen ONT, 101 treffers in competitie-, beker- en oefenwedstrijden). De ONT’er moet door kraakbeenletsel in een knie noodgedwongen een punt achter zijn carrière zetten. Maar Dekker moest en zou nog even meedoen om daarmee zijn 200e wedstrijd voor ONT te kunnen voetballen. En bijna scoorde Dekker ook nog. Otto Kooi stond in een doeltreffende positie maar bood de kans aan Dekker. De Dokkum verdediging werkte niet mee aan het feestje en ruimde op.

ONT verloor met 4-2 maar daar zat niemand mee. De nacompetitie was al bereikt en daar ligt nu de focus. ONT neemt de periodetitel over van kampioen Hardegarijp en treft Workum. De eerste wedstrijd in de dubbele ontmoeting is zaterdag a.s. in Workum. Aanvang 14.30 uur. Een week later is de return in Opeinde.