Sjoerd Venema (intikker)

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

5 april 2014 14:30

Vonk, N.R.T.

GRIJPSKERK -  De Groninger laagvlieger Grijpskerk zou voor ONT, toch inmiddels de nummer drie van de ranglijst, geen probleem moeten zijn. Dat maakten de Opeinders in de eerste helft ook wel waar, maar de tweede helft leek, wat ONT betreft, nergens op. Op de uiteindelijke 2-1 nederlaag was niet zo heel veel af te dingen.

Zelfvertrouwen is een mooi iets. Maar het kan ook tegen je werken. ONT speelde in Grijpskerk een gecontroleerde eerste helft. Zoiets van “wat kan ons hier gebeuren.” Maar eigenlijk was het ook maar gewoon optisch bedrog. Grijpskerk had de tactiek aangepast, speelde met twee spitsen en een middenveld van vier. Dat middenveld ving de combinaties van ONT op waardoor ONT wel dreigde maar niet dreigend werd. De thuisclub had niet veel in de melk te brokkelen en dus ontstond er een wat gezapige wedstrijd. ONT wilde wel maar vond de openingen niet en Grijpskerk zat in de afwachtende houding om met een uitval bij het ONT doel te komen. Het zoeken naar openingen leverde ONT na 23 minuten spelen toch succes op. Jaap-Jan van Leeuwen bereikte met een mooie pass Sjoerd Venema en die wist uiteindelijk, want in drie pogingen, het net te vinden. De thuisclub kreeg vijf minuten voor rust een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Een voorzet van Tije van der Hoek kwam terecht bij de vrijstaande Wiebe Loonstra. De Grijpskerker aaide de bal en zo werd de inzet een makkie voor ONT doelman Rory Bruinja. Slecht verdedigen aan ONT zijde leidde op slag van rust de gelijkmaker in. Drie ONT verdedigers wilden een voorzet voorkomen, maar die kwam er toch. Gosse-Jorrit Kooistra probeerde daarna met een ultieme poging de bal weg te werken. Dat lukte via hak, rug en hand. En die hand oordeelde de scheid als hands en dus een strafschop. Die werd vlekkeloos benut door Wiebe Loonstra.

De gelijkmaker gaf de thuisclub blijkbaar de boost die het nodig had. Grijpskerk paste na rust de tactiek aan en ging een stuk “hoger” spelen dan in de eerste helft. Daarmee was het ook gedaan met de gemoedelijke opbouw die ONT in de eerste helft werd toegestaan. Grijpskerk speelde de tweede helft met meer power en dat maakte dat de wedstrijd wel een echte wedstrijd werd. De gastheren wachtten niet meer af en vingen ONT veel eerder op in de opbouw. Met als gevolg dat de Opeindenaren sneller moesten schakelen waarmee de opbouw onzorgvuldiger werd. De voorwaartsen werden niet meer bereikt en het waren vrije trappen die het gevaar moesten brengen voor ONT. Oebele Twijnstra had in de 63e minuut bijna succes uit een vrije trap. Vanaf 17 meter vuurde Twijnstra op doel en daar had Grijpskerk doelman Erik Hoen moeite met de bal. De rebound was niet aan ONT besteed. De winnende treffer kwam in de 73e minuut op het scorebord. ONT leed balverlies op het middenveld, de bal kwam bij Ron Stoutmeijer en die bediende de volledig vrijstaande Bert Reitsema op maat. Daarna poogde ONT met eerst verzorgd spel en later opportunistisch spel om de gelijkmaker te maken. Ook tegen tien man, Reitsema kreeg rood na een opstootje, kwam die gelijkmaker er niet en zo leed ONT een onnodige nederlaag.

Door de nederlaag zakte ONT één plaatsje, naar plaats nummer vier. Zaterdag speelt ONT thuis tegen Gronitas, aanvang 14.30 uur.