84'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

9 november 2013 14:30

R. Zuidema

OPEINDE - ONT speelde thuis tegen Grijpskerk. Een belangrijke wedstrijd omdat de verliezer simpelweg bij de degradatiekandidaten zou behoren. Dat liet ONT 1 zich niet gebeuren. Er werd met 2-0 gewonnen. De overwinning zal niet leiden tot hosanna verhalen, daar was de tegenstander te matig voor.

ONT ontmoette in Grijpskerk een competitiegenoot uit het vorige seizoen. De Groningers degradeerden rechtstreeks uit de 2e klasse, ONT volgde via de nacompetitie. Zowel de thuisclub als de bezoekers deden een jasje uit qua selectiespelers en beiden moesten noodgedwongen verjongen. Een jong team betekent ook gebrek aan stabiliteit en daar weet ONT alles van. De ene week is de andere week niet. Vorige week tegen Zwaagwesteinde was het niet veel, nu tegen Grijpskerk veel beter. Waarbij wel moet worden gezegd dat Grijpskerk kwalitatief gezien niet in de schaduw kan staan van Zwaagwesteinde.

De ONT supporters beleefden de rentree van herintreder Jeroen van Wijk. Van Wijk speelde de afgelopen twee seizoenen in ONT 2, hervond het plezier en had weer ambitie voor ONT 1. De toeschouwers zagen een vertrouwd beeld; Van Wijk kan een bal afschermen als geen ander, laat medespelers aansluiten, maar heeft ook nog een individuele actie. Een welkome versterking.  Een versterking was ook de terugkeer van Egbert Hulzinga na een aantal weken blessureleed.

ONT kreeg binnen tien minuten te maken met twee doelgerichte acties van Grijpskerker Ron Stoutmeijer. De snelle spits troefde Wiebe Jeltema twee keer af, maar het slotakkoord van Stoutmeijer eindigde twee keer naast het ONT doel. Jeltema liet zich overigens daarna niet weer de kaas van het brood eten. Stoutmeijer, regelmatig wel dreigend, werd niet meer gevaarlijk. Echt gevaarlijk werd ONT ook niet. Het spel was verzorgd, de lange bal leek verbannen en er waren wel wat kansjes. Stefan Roffel stoomde op vanuit het middenveld en schoot naast. En even later treuzelde Sjoerd Venema te lang om de trekker over te halen na keurig aangespeeld te zijn door Jeroen van Wijk. In de 22e minuut leek een fraaie ONT aanval tot succes te leiden. Een soepele aanval via Gosse-Jorrit Kooistra en Sjoerd Venema belandde bij Otto Kooi, maar diens inziet was niet krachtig en verontrustte Grijpskerk doelman Peter van de Meer (17 jaar!) niet. De volgende kans op een doelpunt was er elf minuten later. Na een mooie aanval liet Kooistra een voorzet met gevoel los richting richting Kooi. De ONT aanvaller verkoos een inzet met de voet boven koppen waarna de bal naast vloog.

Zes minuten voor rust ontsnapte ONT aan een achterstand. Danny Khoenkhoen lepelde een vrije trap op het hoofd van Dennis Banga waarna Jorin de Boer de teruggelegde bal voor open doel richting cornervlag liet gaan.

Twee minuten voor rust leek ONT toch het hoofd te moeten buigen. Oebele Twijnstra beging een duwfout in de eigen zestien waarna scheidsrechter Zuidema uit Roswinkel de bal op de stip legde. Twijnstra had al eerder geel ontvangen maar werd nu gespaard en mocht blijven staan. Ook deze ultieme kans verzilverde Grijpskerk niet. ONT doelman Rory Bruinja ranselde de prima ingeschoten strafschop van Bert Reitsema uit zijn doel.

Na rust was er van Grijpskerk niet veel meer te duchten. Slechts eenmaal werden de bezoekers gevaarlijk. Dat was in de 77e minuut. In de ogen van scheidsrechter Zuidema hield Bruinja de bal meer dan zes seconden in zijn handen en dat betekende een indirecte vrije trap op tien meter van het ONT doel. Zelden worden dat soort vrije trappen gepromoveerd tot doelpunt en dat was nu niet anders. Na het tikkie breed stortte Bruinja zich op de ingeschoten bal. Die situatie deed zich voor bij een 1-0 voorsprong van ONT. Want in de 51e minuut krulde Egbert Hulzinga een vrije trap op fraaie wijze in de linker bovenhoek, totaal onbereikbaar voor Grijpskerk doelman Van der Meer. Eigenlijk is de tweede helft verder in een notendop samen te vatten als een strijd tussen twee teams die wel wilden maar het ook niet echt konden. ONT had in die situatie nog het beste van het spel met bij vlagen aardig combinatievoetbal. En het moest gezegd, verdedigend gaf ONT niets meer weg. Het was uiteindelijk puur inzet die de beslissende 2-0 inleidde. Wie anders dan de onverzettelijke Twijnstra won op een inzet een duel, bereikte Sjoerd Venema waarna Twijnstra de voorzet van Venema bij de eerste paal binnen tikte.

ONT kon drie punten bijschrijven en met die drie punten hangt ONT nu aan de onderkant van de middenmoot. Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen koploper Gronitas uit Groningen. Aanvang 14.30 uur.