6 - 1

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

9 maart 2013 14:30

Volders, B

KOLLUM - Vorige week won ONT van SC Veenwouden door met compact en fel spel het de tegenstander onmogelijk te maken te voetballen. Zaterdag was van dat compacte spel niets over en werd Kollum de mogelijkheid geboden, ook met tien man, ONT combinerend steeds op kinderlijke wijze te foppen. Een dikke 6-1 nederlaag was het gevolg.

Na de 3-0 winst op SC Veenwouden was er bij ONT vorige week toch enig optimisme te bespeuren richting het vervolg van de competitie. ONT, degradatiekandidaat, hield met de winst aansluiting met de onderkant van de middenmoot. Maar in Kollum volgde een harde landing voor het team van coach Dennis Stuiver. De 6-1 nederlaag zette het team weer met beide benen op de grond. Of nee, met de enkels in de zuigende drek die degradatievoetbal heet.

Vanaf minuut één moet Kollum met verbazing hebben aanschouwd hoeveel ruimte de oranjehemden van ONT kregen om het spel te bepalen. ONT had veel moeite met de bewegende mensen van de thuisploeg en dat leidde al na tien minuten tot een achterstand. Romke Bos liep zich zelf vrij op links en de voorzet die Bos verzond was op maat voor wie anders dan Joop Pijnacker. ONT kreeg vier minuten later een kansje via Egbert Huzinga, zijn schot ging naast. Voor Kollum schoot Wierd de Vries voorlangs en Hulzinga zag even later nog een inzet door Kollum doelman Eppie Weidenaar met de voet gekeerd worden. In de 21e minuut kwam Kollum met tien man te staan. Egbert Hulzinga lanceerde Teake van der Hoek en die werd in de ogen van scheidsrechter Volders uit Bedum aangetikt door Wierd de Vries. Een rode kaart was het gevolg. Maar ook met tien man bleef Kollum het spel bepalen. ONT gaf Marinus Hoekstra en Pijnacker, het misschien wel meest gevaarlijke aanvalsduo van de 2e klasse, veel te veel ruimte en liet ook toe dat de beide aanvallers konden worden aangespeeld. Gevaar van ONT moest vooral komen van Van der Hoek. Dat begreep ook Kollum en dus werd de ONT aanvaller een paar keer genadeloos hard aangepakt. Van der Hoek haalde daarom het einde van de partij niet, halverwege de tweede helft kon hij niet verder. Kollum vergrootte in de 39e minuut de voorsprong. Hoekstra nam de bal fraai aan en bediende zijn kompaan Pijnacker op maat.

Na rust werd het debacle compleet voor ONT. In de 49e minuut schoof ONT doelman Rory Bruinja uit een uittrap de bal in de voeten van een Kollumer. Via een simpele combinatie belandde de bal uiteindelijk bij Hein van Marrum en die scoorde Kollum’s derde doelpunt. Vier minuten later tilde de thuisploeg de stand naar 4-0. Hoekstra mocht weer een voorzet afleveren en Pijnacker vond het doel. Een minuut later scoorde ONT. Hulzinga scoorde met het hoofd uit een voorzet van Gerrit-Jan Kooistra. Even leek de thuisploeg de kluts kwijt en ONT kreeg een paar kansjes op nog een goal. Die kwam er niet en dus kon Kollum zich herpakken. ONT moest toezien hoe Bos en Van Marrum de eindstand uiteindelijk op 6-1 bepaalden.

Zo leed ONT een dikke en blamerende nederlaag. Aan Kollum kant zei men dat het de beste Kollum wedstrijd van het seizoen was. Dat hadden de Kollumers dan te danken aan ONT. Voor de goede orde, er werd wel hard gewerkt, daar lag het niet aan. Maar tactisch klopte het van geen meter. Het is een groot vraagteken waarom er tegen SC Veenwouden wel compact gespeeld kon worden en tegen Kollum niet.

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen ’t Fean ’58. Die ploeg heeft met evenveel gespeelde wedstrijden acht punten meer verzameld dan ONT. Het is aan het team om de bittere nasmaak van de nederlaag tegen Kollum met winst tegen ’t Fean ’58 weg te spoelen. Bovendien een verplichting jegens de trouwe ONT supporters. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.