28'

Mannen KNVB beker Amateurs poule, 1, Groep 1 09

21 augustus 2012 20:00

Kampman, M.

OPEINDE - ONT opende het bekertoernooi afgelopen zaterdag met een knappe 1-5 winst uit bij The Knickerbockers. Aan die fraaie winst kon tegen Be Quick Dokkum (BQD) geen vervolg worden gegeven. De Dokkumers wonnen met 1-2. En op die uitslag was uiteindelijk niet veel af te dingen.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen The Knickerbockers moest ONT trainer Dennis Stuiver flink aan zijn opstelling sleutelen. Oebele Twijnstra (werk), Ariff Huzainali (schorsing) en Egbert Hulzinga (blessure) waren niet beschikbaar. Het ontbreken van Twijnstra in de ONT verdediging loste Stuiver op door Hielke Knippels daar te posteren. ONT’s jongste speler (17 jaar) kweet zich op Twijnstra-achtige wijze van zijn taak en speelde een prima partij. Wel werd zijn energieke arbeid op het middenveld gemist en daar zou ONT uiteindelijk ook de slag verliezen.

Dat derde klasser BQD niet een ploeg was die ONT zomaar even aan de kant zou schuiven bleek al in de eerste helft. Misschien had ONT wat meer balbezit, de kansen waren voor de bezoekers. Maar Ype Kingma (twee keer) en Rob Atema slaagden er niet in goede kansen te verzilveren. Net voor het half uur deed ONT dat wel. Thomas van der Lei stuurde Jasper Drenthe op rechts de diepte in. De voorzet van Drenthe werd door Stefan Roffel keurig afgerond. Balverlies van ONT leidde op slag van rust bijna tot de gelijkmaker. Marcel Stormer slaagde er niet in de bal, uit een voorzet van Thomas Reitsma, achter ONT doelman Rory Bruinja te werken.

BQD zette in de tweede helft direct de toon met een aanval via Johan van Boerum. De verdediger kon ternauwernood van scoren worden afgehouden. Dat lukte in de 56e minuut niet bij een inzet van Rudolf Banga. De invaller verschalkte zijn ONT verdediger en schoot de bal diagonaal kiezelhard in de bovenhoek. ONT was niet echt bij machte om aanvallend echt gevaarlijk te worden. Mede omdat het middenveld onvoldoende steun kon geven. De ONT middenvelders moesten vooral achter hun tegenstanders aan. En dat werd niet beter toen ONT verdediger Nico de Jong naar de kant moest met een fikse enkelblessure. Door de wisselingen raakte het evenwicht in de ONT ploeg verstoord en daar profiteerde BQD uiteindelijk van. ONT speelde de laatste tien minuten overigens wel op de bluf door Danny Zijnstra mee voorin te posteren. Met lange ballen ontstond er wat druk en het leek zich zelfs uit te betalen met een kopbal van Sjoerd Venema. De bal werd een prooi voor BQD Eelke Kooistra. BQD ging er één minuut voor het einde uiteindelijk met de winst vandoor. ONT leed in de middencirkel balverlies waarna spits Ype Kingma zich door de ONT verdediging wurmde en scoorde.

De overwinning van het team van Frans Munsterman was over de gehele wedstrijd gezien wel terecht. Het jonge ONT miste gaandeweg de tweede helft de kracht om BQD nog goed te kunnen bespelen. ONT kan nog poulewinnaar worden, maar is daarbij afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Be Quick Dokkum - The Knickerbockers. Alleen bij winst van TKB, dat met 0-6 bij SC Kootstertille won, heeft ONT nog kans. Dan moet er zelf wel van SC Kootstertille worden gewonnen. De eindrangschikking zal dan op doelsaldo worden beslist.