89'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

11 februari 2017 15:00

Gulik, D. van

SURHUISTERVEEN - In een ijskoud Surhuisterveen startte ONT hoopvol met een snelle 0-1 voorsprong. Een te afwachtend ONT concept gaf de thuisclub de gelegenheid vóór rust een 2-1 voorsprong te nemen. ONT wilde die achterstand in de tweede helft goed maken, maar dat lukte pas in de voorlaatste minuut.

Wat bezielt de KNVB district Noord om in zo’n winters weekend niet alle amateurvoetbal af te gelasten? Het is nageteld, er stonden in de 1e tot en met de 5e klasse zaterdag 112 wedstrijden op het programma. Er werden er 84 afgelast, dat is 75%. Ook vorige week ging het al op die manier met als gevolg een flink verschil in nog te spelen wedstrijden. Het is niet alleen het sportieve element dat telt. Het publiek verkleumde langs de kant en de in te halen wedstrijden worden deels op doordeweekse avonden gepland. Dat gaat zeker schelen in kantine-inkomsten voor de clubs. Terwijl de KNVB o.a. pusht op een financieel gezonde huishoudingen van verenigingen.

De wedstrijd. Die begon met fouten over en weer. In minuut 2 verslikte Freerk Veenstra zich in Gerard Dotinga waarna Dotinga in kansrijke positie de bal volkomen fout raakte en ONT ontsnapte. Drie minuten later was het voor ONT wel raak. Wytze Pilat stuurde Dennis Bakker de diepte in en die strafte een misverstand tussen verdediger en doelman genadeloos af. Die snelle voorsprong leek ONT te verlammen. ONT ging dicht op het eigen doel verdedigen en dat leek niet te stroken met de gekozen opstelling van ONT trainer Uilke Damstra. De ONT trainer had er voor gekozen te starten met Otto Kooi (vaak super-sub, maar wel ONT’s topscoorder met zeven goals) in de spits. Kooi is daar prima bruikbaar mits er aanvoer is. En die was er niet. Na de voorsprong plooide ONT ver terug en was de afstand naar de ONT spits veel te groot. Daarmee was ONT aanvallend ook machteloos en liet het de bezoeker het heft in handen nemen. Bovendien speelde het driemans middenveld van ONT veelal op één lijn waar ’t Fean ’58 gemakkelijk ‘doorheen’ voetbalde. En blijkbaar was ONT niet bij machte om in het veld of vanuit de dug-out verandering te brengen in de spelwijze. ’t Fean ’58 profiteerde daarvan met twee doelpunten. Vier minuten na de ONT voorsprong zorgde plaaggeest Erwin Tabak na een individuele actie voor de gelijkmaker en net voor het half uur was Jeroen Til véél attenter dan de ONT verdediging. Deed ONT dan niets meer terug. Jawel, uit een vrije trap van Pilat belandde de bal op de paal en Kooi kwam een teenlengte te kort om de 2-2 aan te tekenen. Maar de meest goede kansen waren toch voor ’t Fean ’58. Uit een voorzet van Raoul Dijkstra werkte Dotinga de bal in vrije positie over het doel en Tabak zag een inzet door Jaap Jan van Leeuwen van de lijn gehaald.

Hoe anders was de tweede helft. Damstra benutte de rust om ONT weer op orde te krijgen. ONT speelde veel ‘hoger op’, er was nu wel druk op de tegenstander en de thuisclub moest terug. Daarmee was het logisch dat het spel zich vooral op de helft van ’t Fean ’58 afspeelde. Wat niet wilde zeggen dat ’t Fean ’58 geen kansen kreeg. Zo was er in de 56e minuut een indraaiende vrije trap die Tabak en Til maar voor het inkoppen hadden, zo leek het. Het werd een doeltrap voor ONT. Maar de betere en échte kansen waren in de tweede helft voor ONT. Bakker stuurde met het hoofd de bal uit een voorzet van Hielke Knippels fraai naar de verre hoek maar ook net naast het vijandelijke doel. Teake van der Hoek zag een inzet gepareerd door ’t Fean ’58 doelman Theo van der Meer die ook raad wist met een prima schot van Bakker. ONT doelman Rory Bruinja had het oog goed op een doelpoging van John Notenbomer waarna het weer de beurt was aan ONT. Om aan te geven dat de tweede helft voor het kleumende publiek veel vermakelijker was dan de ijskoude eerste helft.

Hendrik Mulder scoorde voor de tweede keer op rij met zijn ‘zwakke’ rechter!

Kansen bleven er ontstaan; Bakker stelde Van der Meer nog een keer op de proef en Bruinja  moest met een uiterste krachtinspanning de bal onder de lat wegtikken uit een corner van Tabak. En terwijl de thuisclub eigenlijk de drie punten al vierde sloeg ONT toch nog toe. In de voorlaatste minuut belandde de bal uit een corner van Pilat uiteindelijk voor de voeten van Hendrik Mulder. En die deed wat hij vorige week tegen Zwaagwesteinde ook al deed; als linksbenige met rechts met een snoeihard schot scoren. Na de gelijkmaker liep ONT toch weer terug in plaats van druk te blijven houden op ’t Fean ’58. Niet dat de thuisclub nog 100% scoringskansen kreeg, maar dreiging was er wel.
Na drie minuten blessuretijd maakte scheidsrechter Van Gulik een einde aan de wedstrijd en vluchtte het publiek naar de warme kantine of het kacheltje thuis.

ONT’s vrije verdediger Stefan Roffel zag zijn ploeg na de snelle voorsprong ver wegzakken: “De afstanden tussen de aanvallers en verdedigers werden te groot, daardoor kon het ‘t Fean ’58 er heel makkelijk tussen voetballen. Daarnaast wonnen we geen tweede ballen, die waren allemaal voor de tegenstander.” De tweede helft een anders spelend ONT, wat was de opdracht na rust? “De bedoeling was om de eerste vijftien minuten compact te spelen en terug te zakken. Maar na vijf minuten kregen we door dat we het ‘t Fean ’58 lastiger konden maken door veel druk te zetten. Uiteindelijk pakken we verdiend een punt.  Kijkend naar de eerste helft had ‘t Fean ’58 met 3-1 voor moeten staan. Gelukkig gebeurde dat niet en bleven we in de wedstrijd. Op basis van de 2de helft was het punt verdiend.

Het spel in de tweede helft leverde ONT toch nog een puntje op. Dát is ook de spelwijze die ONT ligt en kán spelen. En een compliment aan de ploeg dat de knop om kon na een eerste helft waarin ONT niet thuis gaf. Uit de laatste twee wedstrijden haalde ONT twee punten. Dat lijkt wat weinig voor een (mede)koploper, maar de resultaten werden wel behaald in uitwedstrijden tegen Zwaagwesteinde en ’t Fean ’58. En dat zijn geen misselijke tegenstanders.

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen VIOD, aanvang wedstrijd 14.30 uur.