71'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

10 december 2016 14:30

Horst, W.

RYPTSJERK - ONT gaat met een goed gevoel de winterstop in. Na overwinningen op Rottevalle, Anjum en Minnertsga, volgde zaterdag een 0-3 winst tegen Rijperkerk. Heel gemakkelijk ging dat niet. ONT kneep de handen dicht met een 0-0 ruststand om in de tweede helft het verschil te maken.

ONT trainer Uilke Damstra heeft inmiddels te maken met een luxeprobleem, voor zover je dat een probleem kunt noemen. Sinds de overwinning op Rottevalle is er een aantal basisspelers door blessures afwezig. Tegen Rijperkerk zaten er vijf spelers in de ziekenboeg. Maar de vervangers doen het prima en iedereen kent het gezegde “Never change a winning team”. Na de winterstop zal de selectie waarschijnlijk weer compleet zijn en mogen de nu geblesseerde spelers hun best doen om weer een plaats in de basis te veroveren.

Wedstrijden uit tegen Rijperkerk zijn aardig voorspelbaar. De thuisclub speelt altijd met heel veel drive en dat was nu niet anders. En met Johannes Meijer en Diederik Andringa hebben de Rijperkerkers ook voetballend wat in hun mars. Het eerste wapenfeitje was voor ONT. Een kopbal van Jasper van der Veen uit een corner van Wytze Pilat werd maar net door een verdediger geblokt. Van der Veen kon dat kunstje niet herhalen, met een blessure moest de verdediger al snel naar de kant. Gerard Douwsma was zijn vervanger. Andringa liet na vijf minuten zijn eerste kunsten zien, de jonge buitenspeler kwam twee keer in scoringspositie maar maaide ook twee keer over de bal. In het eerste deel van de eerste helft had ONT geen greep op het middenveld en dat kwam met name omdat Meijer veel te veel ruimte kreeg. Reinier van der Steege had de opdracht Meijer af te stoppen maar de Rijperkerk speler onttrok zich handig aan die mandekking.  Pas nadat Van der Steege vanaf de bank de opdracht kreeg zich alleen maar te richten op Meijer was de angel uit het spel van thuisclub. De ONT middenvelder had na een half uur zelfs de openingstreffer op de schoen. Wytze Pilat slalomde langs vier tegenstanders en bracht Van der Steege op de strafschopstip in vrije scoringspositie. De inzet verdween recht in de handen van doelman Redmer Jorna. En waar ONT scoren naliet deed ook Rijperkerk dat. Acht minuten voor rust kopte Meijer de bal uit een corner, eveneens in vrije positie, over het ONT doel. Wat spelbeeld betreft mocht ONT blij zijn met een 0-0 ruststand.

ONT coach Damstra gebruikte de rust om de elf ONT’ers er van te doordringen dat alleen nóg compacter spelen tot resultaat zou leiden. Die strijdwijze zou zich inderdaad uitbetalen. De tweede helft begon met een vrije trap voor beide partijen op kansrijke plekken. Maar voor Rijperkerk schoot Mark Hendriks de bal recht in de handen van ONT doelman Bruinja en voor ONT schoot Teake van der Hoek de bal hard over. Uit een één tweetje met Pilat kreeg Otto Kooi een goede kans, de bal in de korte hoek kon door Jorna nét tot corner worden verwerkt. En uit die corner ontstond de 0-1 voorsprong. Via via kreeg Kooi de voet tegen de bal die daarna met een rare curve in het doel verdween. Vier minuten later verdubbelde ONT de voorsprong, Gosse-Jorrit Kooistra, hij speelde een puike partij op 11 als vervanger van Dennis Bakker, bereikte met een lange pass Van der Hoek. En die stiftte de bal heel fraai over Jorna in het Rijperkerk doel. Het leek daarna ‘stiffiesdag’ voor Van der Hoek, maar de volgende twee pogingen strandden in schoonheid.

De naam Andringa viel al eerder, de ONT verdediging had het af en toe best lastig met de frivool spelende jongeling. Andringa stond ook aan de basis van wat de aansluittreffer voor Rijperkerk had moeten zijn. Hij bracht Meijer in een vrije scoringspositie op drie meter van de ONT doellijn. Een heel kleine weifeling bij de Rijperkerker was voldoende om Douwsma de inzet van de doellijn te laten halen. Twintig minuten voor tijd zette ONT de partij definitief op slot. Pilat speelde Van der Hoek aan en die vond op zijn beurt Kooi voor het Rijperkerk doel. Kooi deed waar hij goed in is, op de juiste plaats staan en scoren. Rijperkerk was daarna niet bij machte een gaatje te vinden bij ONT en ONT drong niet echt meer aan. Eindstand 0-3 en daar was op basis van de tweede helft niks op af te dingen.

ONT coach was tevreden: “Vandaag een mooie overwinning van het collectief. ONT miste vijf potentiële basisspelers en dat maakte de overwinning prima te noemen. Een sterke invalbeurt van Gerben-Jan Bottema en een uitblinkende Wytze Pilat was, naast een solide organisatie (dat met name in de tweede helft toen ONT meer compact speelde), voldoende voor een ruime zege. Op naar de topper tegen Dokkum, al duurt dat nog relatief lang.”

Die topper tegen koploper Dokkum dat twee punten meer heeft dan ONT, staat op het programma voor zaterdag 28 januari 2017. De eerste wedstrijd na de winterstop.