ONT na 17 strafschoppen door naar 2e ronde nacompetitie!

116'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse a. pk1 3A - nr.12 2I nacompetitie

24 mei 2016 20:00

Walters, AJ

OPEINDE - Houdini-act, Hitchcock scenario, door het oog van de naald, narrow escape, het kwam allemaal voorbij na afloop van de wedstrijd ONT - Workum. Het sloeg op de thuisclub die vijf minuten voor het einde van de verlenging bij een 1-4 stand dood en begraven leek. Leek, want in de 115e minuut kwam de 2-4 op het scorebord en een minuut later werd het zelfs 3-4. De strafschoppenserie die volgde werd zinderend spannend. ONT doelman Rory Bruinja stopte de negende penalty van Workum en hield daarmee ONT in de race om het behoud van het tweede klasserschap.

De ONT en Workum supporters zullen duizend doden hebben gestorven, maar wat een fantastische wedstrijd schotelden ONT en Workum het massaal opgekomen publiek gisteravond voor. Niet fantastisch wat het spel betreft, maar wat was het spannend. De toeschouwers raakten gaandeweg de wedstrijd, en zeker in de verlenging, gevangen in een achtbaan van ongeloof. En uiteindelijk ging de winst naar het team dat daar misschien wel het minst recht op had. Zo'n wedstrijd was het dus ook nog een keer.

Afgelopen zaterdag won ONT in Workum het eerste nacompetitieduel met 0-1. Een mooi uitgangspunt maar ook met de wetenschap dat Workum in Opeinde niets te verliezen had en alle remmen los zou gooien. En dat gebeurde. Waar Workum zaterdag nog 'skrúten' speelde en nooit echt los kwam, was het rempedaal nu ingewisseld voor de overdrive. De bezoekers speelden met lef en passie en ONT werd stevig teruggedrongen. ONT kwam niet verder dan eigenlijk hetzelfde spel als zaterdag in de eerste helft. Dat was vooral een lange bal naar voren en zoek het daar maar uit. Geen rust in het spel, de bal niet willen hebben, zeg ook maar gewoon de spiegel van het seizoen. Dat Workum na zeventien minuten op voorsprong kwam verraste niemand. Rick Demmer schoot de bal uit een rebound in de verre hoek. Een kansje voor ONT was er even later met een stiftballetje net over van Teake van der Hoek. Maar het was vooral Workum dat aan de ONT deur bleef kloppen. Jordy Heeres met een kopbal net over en even later met een schot op de lat had zomaar voor 0-2 kunnen zorgen. ONT moest het hebben van een mislukte voorzet van Hielke Knippels die door Workum  doelman Berry Minnema uit de bovenhoek werd geslagen en een kopbal van Egbert Hulzinga net over.

ONT coach Dennis Stuiver greep in de rust in door invaller Otto Kooi als vierde spits te posteren. Gedurfd, maar het had resultaat, ook omdat ONT er een strikt noodzakelijke dubbele portie energie in gooide. De thuisclub had Workum vanaf de aftrap bij het nekvel en liet niet meer los. Workum hield nog even stand door reddingen van Minnema en een kopbal van Kooi die van de lijn werd gehaald. Maar in de 58e minuut was het raak. Minnema had de bal niet onder controle na een vrije trap van Knippels waarna Dennis Bakker er als de kippen bij was om te scoren. ONT plooide daarna heel even terug en dat gaf Workum weer kansen. Maar Jurgen Buma (twee keer) en Heeres zagen beide Bruinja uitstekend redden op hun inzetten. Het fel meelevende publiek aanschouwde daarna de bijna 2-1 van ONT. Hulzinga schermde de bal goed af, zijn schot ging via de buitenkant paal naast. Even later pikte de sterke Demmer een uittrap op van zijn doelman maar zijn harde schot was recht in de handen van Bruinja. Zo hield ONT stand, zonder zelf nog de druk uit te kunnen oefenen van het begin van de tweede helft. Misschien was het dus ook niet zo raar dat Workum toch nog een tweede treffer maakte. Dat gebeurde vijf minuten voor tijd. Vanaf de zijlijn, rond de middellijn,  slingerde Heeres de bal, uit een vrije trap, voor het doel en bij de tweede paal kopte Tom Brandsma de bal binnen. ONT kreeg uit een vrije trap van Stefan Roffel en een kopbal van Jasper van der Veen een identieke situatie, maar nu ging de bal naast. Het bleef bij 1-2, totaalstand 2-2, dus verlenging van twee keer een kwartier.

Die verlenging is in twee woorden samen te vatten; sensationeel en krankzinnig. Workum  herpakte zich en maakte korte metten met ONT. Al in de eerste minuut schoot Demmer in het zijnet, zeven minuten later was het wel raak. Demmer pikte de bal op bij de zijlijn, ging op avontuur en bekroonde zijn solo met een schot waar Bruinja geen antwoord op had. En in de laatste minuut van de eerste verlenging viel het doek echt voor ONT. Heeres scoorde 1-4.

Bij ONT was het geloof er in het tweede deel van de verlenging er helemaal uit. Heeres leek het leed nog groter te maken, maar Bruinja redde maar weer eens. En toen gebeurde het wonder van Opeinde, de ONT Houdini-act kreeg vijf minuten voor afloop gestalte. Knippels vuurde vanaf twintig meter een vrije trap op doel en daar had Minnema geen kijk op. Een minuut later stond heel Douwekamp op z'n kop. Rudodf Smedinga pompte de bal uit een vrije trap richting Workum doel. En hoewel het strafschopgebied werd bevolkt door twintig spelers kwam de bal uit op de heup van Knippels die naar de tweede paal was gelopen. En via binnenkant paal ging de bal over de doellijn. Een gelukkig doelpunt, misschien kwam alle ongeluk van ONT dit seizoen wel samen in het geluk van dit doelpunt. De wereld op z'n kop, ONT dol van vreugde en Workum in mineur.

Wat volgde was een strafschoppenserie die de toeschouwers ook nog lang zal heugen. Workum won de toss en koos niet om het doel voor de kantine voor de penalty's te gebruiken. Dus verhuisde het nog massaal aanwezige publiek naar de andere kant van het veld. En dat publiek zag ONT de eerste strafschop missen terwijl Workum de tweede penalty op de paal schoot. Daarna scoorden beide teams zes keer op rij, waarbij Bruinja bij de laatste strafschoppen dicht in de buurt van de bal zat. ONT benutte ook de negende strafschop en toen werd het de avond van Bruinja. De ONT doelman ranselde de negende penalty van Workum uit zijn doel en daarmee bereikte ONT de tweede ronde van de nacompetitie. ONT nog doller van vreugde en Workum droop begrijpelijk zeer teleurgesteld af.

In de tweede ronde speelt ONT een halve competitie met VV Groningen en DESZ uit Zwartsluis. Zaterdag a.s. spelen VV Groningen en DESZ tegen elkaar. ONT speelt dinsdag 31 mei de eerste wedstrijd. Uit of thuis en tegen wie is afhankelijk van de uitslag van de eerste wedstrijd.