60'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

10 oktober 2015 14:30

Kraan, M.D.

SURHUISTERVEEN - Op maandag voor het eerst vader worden en op zaterdag de winnende treffer voor ONT scoren. Hoe mooi kan een week zijn! Het overkwam ONT aanvoerder Gerrit-Jan Kooistra. Zijn winnende treffer negen minuten voor tijd betekende dat ONT met een 2-3 overwinning op zak naar Opeinde afreisde.

Beide teams begonnen danig gehandicapt aan de wedstrijd. ONT miste vijf basisspelers en ook de selectie van 't Fean '58 miste een flink aantal spelers. ONT moest het doen zonder het centrale verdedigingsduo Jacco Tuinstra (cursus) en Gerard Douwsma (blessure). Nu bemanden Rudolf Smedinga en Oebele Twijnstra het centrum. Smedinga, normaal acterend in ONT 2, speelde een prima partij met veel ondersteuning door de immer actieve Twijnstra.

ONT startte goed aan de partij. Maar toen de thuisclub er wat meer pit in gooide moest ONT even terug. En toch was de eerste kans voor de bezoekers. Gerrit-Jan Kooistra zag zijn inzet van de lijn gehaald door een verdediger van de thuisclub. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Niet voor het eerst dit seizoen liet ONT zich verrassen door een lange bal van de tegenstander. De speersnelle Erwin Tabak profiteerde van het gebrek aan rugdekking bij ONT. Uit zijn voorzet kopte Erwin Vos de bal voor de voeten van Fokko van der Veen en dat betekende 1-0. Jens Hamstra verzuimde kort daarna de score voor 't Fean '58 uit te breiden. In volkomen vrije positie kopte Hamstra de bal naast. Smedinga testte daarna ONT doelman Rory Bruinja met een eigen inzet en Tabak schoof de bal in vrije positie naast. ONT kreeg nog een kans via Sjoerd Venema en de thuisclub dacht aan een tweede doelpunt bij een actie van Vos. Vos kwam in een één tegen één situatie tegen Bruinja waarbij de ONT doelman Vos dusdanig naar de zijkant dreef dat de doelpoging die volgende door Smedinga bij de eerste paal tot corner kon worden verwerkt.

Vijf minuten voor rust kwam ONT toch wel wat verrassend langszij. Sjoerd Venema, aangespeeld door Dennis Bakker, zag zijn schot gesmoord in een mêlee van spelers. Egbert Hulzinga pikte de bal op en verschalkte 't Fean '58 doelman Theo van der Meer. Een minuut later leek ONT de gelijkmaker al weer te verspelen. Tabak was Jaap-Jan van Leeuwen even te snel af, de inzet van Tabak kon door Bruinja nog net tot corner worden verwerkt.

ONT kwam de tweede helft vastberaden het veld op. De thuisclub werd aardig de wil opgelegd en dat leidde tot kansen. Venema zag ook een tweede riante kans geen doelpunt worden en Hendrik Mulder kreeg een bal net niet lekker op zijn hoofd om te scoren. Het tweede doelpunt voor de thuisclub tien minuten na rust viel dan ook een beetje uit de lucht. Letterlijk, want Willem van Kammen kopte, hoog opspringend, de bal uit een corner achter Bruinja. Vijf minuten later kwam ONT weer op gelijke hoogte. Freerk Veenstra zorgde met een droge knal vanaf de rand zestien voor de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd moest ONT verder met tien man. Bakker raakte in een grondgevecht met een tegenstander waarna een slaande beweging van Bakker door scheidsrechter Kraan terecht met rood werd bestraft. De tien van ONT rechtten de rug, moesten nog wel een kans van Tabak toestaan, maar daarna had ONT de partij aardig in handen. Hét moment van de wedstrijd was er negen minuten voor afloop. Kooistra pikte

Gerrit-Jan Kooistra; vader worden en de beslissende goal maken in één week!

de bal op net over de middellijn en slalomde zich daarna een weg richting het vijandelijke doel. Hulzinga zorgde voor aandacht van twee verdedigers waarna Kooistra de bal langs Van der Meer in de lange hoek deponeerde. Een prachtig doelpunt. Het bleek ook het beslissende doelpunt te zijn. Scheidsrechter Kraan blies na een paar minuten blessuretijd de partij tot een einde.

ONT coach Dennis Stuiver roemde vooral de inzet van zijn team: "Het was aan de wedstrijd te zien dat er twee teams tegen elkaar streden die met alles wat ze in zich hadden aan wilden blijven klampen aan de middenmoot. Het was een, voor het publiek, échte wedstrijd, met de nadruk op strijd. Zulke wedstrijden kunnen vaak alle kanten op vallen, zo ook deze. Dat wij uiteindelijk aan het langste eind trokken hebben we tot stand gebracht door collectieve wilskracht en onverzettelijkheid. Iets waarvan we blij waren dat in onszelf terug te mogen herkennen."

Met de winst krijgt ONT aansluiting bij de brede middenmoot. Volgende week speelt ONT uit tegen CVVO. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.